Opieńka Miodowa to grzyb wyjątkowy, można w kilka chwil z jednego pnia zebrać cały koszyk. Jej jasne ubarwienie pięknie współgra z zielenią.
Opieńka Miodowa - szybka charakterystyka
- łac.: Armillaria mellea
- okres występowania : IX – XI
Wygląd Opieńki Miodowej
Kapelusz: w kolorach od cielistomiodowego, do oliwkowobrązowego. Początkowo półkolisty z podwiniętym brzegiem, z wiekiem staje się łukowaty i później rozpostarty, płaski.
Powierzchnia kapelusza Opieńki Miodowej pokryta jest kosmkami, które można łatwo zetrzeć, zwłaszcza w czasie wilgoci.
Wymiary kapelusza od 3 do 10 cm średnicy.
Hymenofor: blaszki dość gęste, za młodu jasno kremowe, z wiekiem w kolorze ciemno-cielistym, ząbkowato zbiegające na trzon.
Trzon: cylindryczny, centralnie usytuowany względem kapelusza. Długi, często powyginany do 12 cm wysokości i do około 1 cm średnicy. W kolorach od białawokremowego do cielisto-brązowego, ku dołowi ciemniejszy, pokryty delikatnymi ciemniejszymi kosmkami. W starszych owocnikach Opieńki Miodowej trzon staje się twardy. Na trzonie wyraźny, błoniasty pierścień w odcieniach białawych, czasem z żółtawym, cielistym nalotem.
Miąższ: białawy, brązowawy, w kapeluszu miękki, w trzonie twardszy i łykowaty, włóknisty.
Zapach: przyjemny, grzybowy.
Smak: łagodny, delikatnie cierpki.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: TAK, dopuszczony do obrotu handlowego w Polsce.
Ochrona gatunkowa w Polsce: nie objęty ochroną gatunkową.
Wysyp zarodników: biały.
Sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt.
Podłoże: drewno.
Gdzie występuje Opieńka Miodowa
Opieńka Miodowa jest mniej popularnym gatunkiem od Opieńki Ciemnej. Owocnikuje od września do listopada w kępkach na pniach drzew liściastych lub na drzewach liściastych, najczęściej pasożytuje na grabach, dębach, brzozach. Może czasami wydawać się wyrastać bezpośrednio z gleby, jako najczęściej pojedyncze owocniki niedaleko siebie, ale pod powierzchnią gleby znajduje się drewno, na którym Opieńka Miodowa owocnikuje.
Opieńka Miodowa i jego wartości oraz zastosowanie
Opieńka Miodowa, jako grzyb smaczny jest bardzo cenionym gatunkiem. Można ja marynować, wówczas wrzuca się młode owocniki razem z trzonami do zalewy octowej. Można dusić, dodawać do sosów, do zup. Pamiętajmy, że z opieńkami jest tak, że wykazuję one lekkie właściwości przytruwające organizm, a toksyny w nim zawarte ulegają rozkładowi podczas obgotowywania, dlatego przez kilkanaście minut należy obgotować, wywar odlać i obgotowane grzyby można dalej przetwarzać.
Jeśli chodzi o starsze owocniki Opieńki Miodowej, które dodajemy do potraw, to używamy wyłącznie kapelusze, gdyż trzony dojrzałych owocników są twarde i łykowate.
Gatunki podobne do Opieńki Miodowej
- Opieńka Ciemna (Armillaria ostoyae): grzyb smaczny, ciemniejsza odmiana opieńki, częstsza.
- Opieńka Żółtawa (Armillaria gallica): grzyb smaczny, w żółtawych, jasnomiodowych odcieniach, rzadsza.
- Łuskwiak Zmienny (Cuehneromyces mutabilis): grzyb jadalny, wyrasta na pniach, nie ma łuseczek na kapeluszu.
- Maślanka Wiązkowa (Hypholoma fasciculare): grzyb trujący, nieprzyjemny w zapachu i z zielonkawymi blaszkami.
Inne nazwy Opieńki Miodowej: podpieniek, bedłka brzozowa.
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec
Jeśli znalazłeś inspoirację, albo przydatne informacje (które zawsze prowadzą do oszczędności finansowych, z czego się cieszę), to możesz owymi korzyściami podzielić się ze mną, wspierając moją twórczość, która też kosztuje spore pieniądze. Kliknij w poniższy link, który da Tobie możliwość odwdzięczenia się i postawienia mi espresso lub latte, które uwielbiam. Z góry dziękuję 🙂
Przeglądnij galerię zdjęć Opieńki Miodowej
Drogi Czytelniku, Droga Czytelniczko, Drodzy odwiedzający moją stronę CudnaPolska.pl… Jeśli moim wpisem Was zachęciłem do odwiedzenia tego miejsca, albo zainspirowały Was informacje, które przygotowałem, to w ramach wdzięczności możecie nawet drobną kwotą / wirtualną kawą wesprzeć moją działalność. Utrzymanie sprzętu fotograficznego, drona i serwerów kosztuje niemałą kwotę. Jeśli więc wywołałem w Tobie chęć ruszenia się z przed telewizora, aby pooddychać najzwyczajniej życiem i pragnieniami, to kliknij w poniżczy obrazek, gdzie będziesz mógł odwdzięczyć się za dostarczone informacje i mobilizację do działania. Nawet najmniejsze espresso doda mi sił podczas nocnego przygotowywania materiałów. Wasze wsparcie naprawdę motywuje do jeszcze większego wysiłku.
Z góry dziękuję i cieszę się z Twoich odwiedzin – zapraszam ponownie 🙂
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec - zdjęcia stanowią wyłączną własność intelektualną autora
Pingback: Opieńka Ciemna (Armillaria ostoyae) - największy organizm na świecie - Cudna Polska