Lejkowiec Dęty jest bardzo charakterystyczny, można nauczyć się go rozpoznawać dość szybko. Jeśli już raz zdobędziesz się na odwagę jego zebrania, to już stale będziesz po niego sięgał w lesie.
Kapelusz: kolor kapelusza jest w odcieniach ciemnoszarych, czarnych, brązowoczarnych, zdarzało mi się spotkać Lejkowca Dętego również w kolorze jasnobeżowym, ale bardzo rzadko. Owocniki w kształcie lejka, pusty w środku. Lejek, jak tworzy, przebiega przez cały owocnik i sięga do samej podstawy. U młodych owocnikach Lejkowiec Dęty posiada brzeg podwinięty, u starszych bardziej rozpostarty i pofałdowany nierównomiernie.
Powierzchnia jest nieco łuseczkowata, przypomina nieco strukturę skóry.
Wymiary dorosłych owocników do około 12 cm wysokości i 7 cm średnicy.
Hymenofor: w młodych owocnikach gładki, jaśniejszy od kapelusza, w odcieniach szarych lub szaroniebieskawych. W starszych owocnikach powierzchnia hymenoforu staje się pomarszczona.
Trzon: jest centralnie ułożony wg kapelusza, z uwagi na budowę lejkowatą płynnie przechodzi kapelusz w trzon. Kolor trzonu od góry w kolorze hymenoforu, a u podstawy w odcieniach wnętrza kapelusza, czyli ciemniejszy. Oczywiście pusty w środku.
Miąższ: bardzo cienki, do 2 mm grubości, dość zwarty, sprężysty, ale i dość łamliwy, poddający się roztargiwaniu. Kolory od szarego, do ciemnoszarego i czarnego lub też czarnobrązowego.
Zapach: przyjemny, aromatyczny.
Smak: łagodny.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: Tak – dopuszczony do obrotu.
Wysyp zarodników: biały.