Maślanka Wiązkowa jest grzybem bardzo popularnym, owocnikuje w zasadzie przez cały sezon od wiosny, do późnej jesieni. Początkujący grzybiarze, mniej doświadczeni mają trudności z odróżnieniem tego gatunku od podobnej Maślanki Łagodnej, a nawet od Łuskwiaka Zmiennego. Widywałem już skupiska Maślanki Wiązkowej wycięte, gdzie pozostało kilka owocników, ktoś ewidentnie pomylił tego trującego grzyba z którymś z jadalnych gatunków.
Co prawda nie jest zaliczana Maślanka Wiązkowa do grzybów śmiertelnie trujących, ale na kilka dni może spowodować poważne dolegliwości żołądkowo-jelitowe, a na zdrowie ogólne z pewnością ma to wpływ i na ogólną kondycję organizmu. Warto zatem wiedzieć, jak odróżnić ten trujący gatunek od innych, zwłaszcza, że jest bardzo rozpowszechniony w naszych lasach.
Maślanka Wiązkowa - szybka charakterystyka
- łac.: Hypholoma fasciculare
- okres występowania : V – XI



Wygląd Maślanki Wiązkowej
Kapelusz: w kolorach pomarańczowobrązowych z brzegiem siarkowożółtym do zielonożółtego. Za młodu wypukły, półkolisty później rozpostarty.
Powierzchnia kapelusza gładka z brzegiem za młodu podwiniętym i reszkami żółtawej osłonki.
Wymiary kapelusza od 2 do 6 cm średnicy.
Hymenofor: blaszki bardzo gęste i wycięte przy trzonie, za młodu siarkowożółte, później zielonkawe, brudnozielonawe, oliwkowobrunatne, szarobrunatne.
Trzon: centralnie usytuowany względem kapelusza, smukły, wygięty, do około 5 mm średnicy i około 10 cm wysokości. Kolor trzonu siarkowożółty, zwężający się u dołu, czasami z włókienkowatą strefą pierścieniową poniżej nieco łuseczkowaty i brązowiejący. Pusty w środku.
Miąższ: siarkowożółty, w kapeluszu bardzo cienki, w trzonie u dołu brązowiejący.
Zapach: niewyraźny.
Smak: bardzo gorzki.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: nie dopuszczona do obrotu handlowego w Polsce, grzyb trujący.
Ochrona gatunkowa w Polsce: nie objęta ochroną prawną.
Wysyp zarodników: ciemnobrązowy.
Sposób odżywiania: saprotrof.
Podłoże: drewno.
Występowanie Maślanki Wiązkowej
Maślanka Wiązkowa jest gatunkiem bardzo powszechnym, występuje zarówno na nizinach, jak i na pogórzu, w lasach przeważnie liściastych lub mieszanych, na butwiejącym drewnie i pniakach drzew przeważnie liściastych, ale spotykana również na iglastych.
Spotykana również w parkach miejskich. Owocniki pojawiają się od maja do listopada, czasami może pojawić się już nawet w kwietniu i jeszcze w grudniu. Wyrasta gromadnie w wiązkach, stąd nazwa.
Wartości i zastosowanie Maślanki Wiązkowej
Gatunki podobne do Maślanki Wiązkowej
Maślanka Łagodna (Hypholoma capnoides): grzyb jadalny o przyjemnym zapachu, blaszki za młodu białe, później purpurowoszare.
Maślanka Ceglasta (Hypholoma lateritium): grzyb niejadalny, barwa kapelusza ceglastopomarańczowy do ceglastoczerwonego.
Łuskwiak Zmienny (Cuehneromyces mutabilis): grzyb jadalny, o przyjemnym zapachu, barwa kapelusza w ogdieniach miodowych, rdzawobrązowych.
Inne nazwy Maślanki Wiązkowej: łysiczka trująca, opieńka trująca, maślanka jadowita, maślanka trująca.
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec
Jeśli znalazłeś inspirację, albo przydatne informacje, to możesz odwdzięczyć się wspierając moją twórczość i postawić mi wirtualne espresso lub latte, które uwielbiam. To zawsze motywuje, z góry dziękuję 🙂
Przeglądnij galerię zdjęć Maślanki Wiązkowej
Jeśli doceniasz treści, które dla Ciebie przygotowałem, masz możliwość wyrażenia swojego uznania, na przykład poprzez zafundowanie mi symbolicznej, wirtualnej kawy, która niezwykle motywuje do dalszego działania 🙂
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec - zdjęcia stanowią wyłączną własność intelektualną autora