Czernidłak Kołpakowaty to grzyb, który możecie spotkać nawet na spacerze osiedlowym. Oczywiście z takich miejsc nie zalecam zbierania jakichkolwiek grzybów, mają przecież grzyby tendencję do gromadzenia w sobie tego, co znajdą w glebie.
Czernidłak Kołpakowaty - szybka charakterystyka
- łac.: Coprinus comatus
- okres występowania : V – XI
Wygląd Czernidłaka Kołpakowatego
Kapelusz: w kolorach białawych, z białawymi łuseczkami, które z wiekiem robią się ciemniejsze. Kapelusz Czernidłaka Kołpakowatego na czubku jest nagi, bez łuseczek w kolorze ochrowym do ochrowobrązowego. Początkowo ma kształt jajowaty, wydłużony, brzeg kapelusza przylega do trzonu. W miarę dojrzewania kapelusz od dołu różowieje, czerwienieje i szybko staje się dzwonkowaty, a brzeg kapelusza wywija się na zewnątrz i rozpływając się czernieje. Na starość pozostaje już tylko nóżka z częścią czubka kapelusza.
Wymiary kapelusza od 3 do 6 cm średnicy.
Hymenofor: blaszki cienkie, gęste i szerokie, za młodu białe, później różowieją, czerwienieją i w końcu czernieją rozpływając się wraz z kapeluszem.
Trzon: wysoki do nawet 20 cm i średnicy od 1 do 2 cm. Centralnie usytuowany względem kapelusza, smukły, pusty w środku, u podstawy nieco szerszy. Powierzchnia początkowo biała, potem żółtawa, gładka lub z delikatnymi włókienkami. Po oderwaniu kapelusza od trzonu powstaje delikatny, ruchomy pierścień, który szybko zanika lub odpada.
Miąższ: biały za młodu, później zmienia kolor w miarę starzenia się owocnika poprzez czerwony, do czarnego. W kapeluszu cienki, delikatny, kruchy, natomiast w trzonie włóknisty.
Zapach: przyjemny delikatnie korzenno-grzybowy.
Smak: łagodny.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: nie jest dopuszczony do obrotu handlowego w Polsce.
Ochrona gatunkowa w Polsce: nie objęty ochroną gatunkową.
Wysyp zarodników: czarny.
Sposób odżywiania: saprotrof.
Podłoże: gleba.
Gdzie występuje Czernidłak Kołpakowaty
Czernidłak Kołpakowaty jest grzybem pospolitym w Polsce. Owocniki pojawiają się od maja do listopada. Można go spotkać w ogródkach, na trawnikach miejskich, na śmietniskach, na łąkach, pastwiskach, przy drogach leśnych. Występuje najczęściej gromadnie, ale i można spotkać tylko jeden, bądź dwa owocniki. Oczywiście zbieramy grzyby wyłącznie w ekologicznych, naturalnych miejscach i myślę, że nikomu nie wpadłoby do głowy, aby zbierać Czernidłaka Kołpakowatego ze śmietniska, czy też osiedlowego trawnika.
Czernidłak Kołpakowaty i jego wartości oraz zastosowanie
Czernidłak Kopłapakowaty jest grzybem smacznym, jednak jadalne są wyłącznie młode, jeszcze zamknięte owocniki, które są całkowicie białe po przecięciu. Bardzo szybko zaczyna od dołu kapelusza ciemnieć, najpierw na czerwone odcienie i za chwilę na czarne. Trwa to naprawdę szybki, czasem tylko kilka godzin, z tej przyczyny warto zbierać bardzo młode owocniki, które mamy szanse dotransportować do kuchni w stanie do spożycia. I warto zadbać o to, aby przygotować je niezwłocznie, zanim zaczną się rozpływać na czarno.
Całkowicie białe kapelusza można używać do zup, sosów. Są delikatne w smaku, bardzo smaczne, jako panierowane i smażone, jak Czubajki Kanie. Można również młodziutkie owocniki marynować. Kiedyś uznawano że Czernidłak Kołpakowaty ujawnia w połączeniu z alkoholem właściwości trujące. Nie mam pojęcia ile w tym prawdy, osobiście uważam, że alkohol nie służy zdrowiu w większych ilościach, jak również nie zalecam żadnego eksperymentowania jeśli chodzi o połączenie tego grzyba z alkoholem, tak dla pewności.
Gatunki podobne do Czernidłaka Kołpakowatego
Czernidłak Pospolity (Coprinus atramentarius): grzyb jadalny, nieco mniejszy, o powierzchni kapelusza gładkiej. Czernidłak pospolity, w połączeniu z alkoholem może wywoływać objawy lekkiego zatrucia.
Inne nazwy Czernidłaka Kołpakowatego: bedłka kołpak, kołpak, bedłka atramentowa.
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec
Jeśli znalazłeś inspoirację, albo przydatne informacje (które zawsze prowadzą do oszczędności finansowych, z czego się cieszę), to możesz owymi korzyściami podzielić się ze mną, wspierając moją twórczość, która też kosztuje spore pieniądze. Kliknij w poniższy link, który da Tobie możliwość odwdzięczenia się i postawienia mi espresso lub latte, które uwielbiam. Z góry dziękuję 🙂
Przeglądnij galerię zdjęć Czernidłaka Kołpakowatego
Drogi Czytelniku, Droga Czytelniczko, Drodzy odwiedzający moją stronę CudnaPolska.pl… Jeśli moim wpisem Was zachęciłem do odwiedzenia tego miejsca, albo zainspirowały Was informacje, które przygotowałem, to w ramach wdzięczności możecie nawet drobną kwotą / wirtualną kawą wesprzeć moją działalność. Utrzymanie sprzętu fotograficznego, drona i serwerów kosztuje niemałą kwotę. Jeśli więc wywołałem w Tobie chęć ruszenia się z przed telewizora, aby pooddychać najzwyczajniej życiem i pragnieniami, to kliknij w poniżczy obrazek, gdzie będziesz mógł odwdzięczyć się za dostarczone informacje i mobilizację do działania. Nawet najmniejsze espresso doda mi sił podczas nocnego przygotowywania materiałów. Wasze wsparcie naprawdę motywuje do jeszcze większego wysiłku.
Z góry dziękuję i cieszę się z Twoich odwiedzin – zapraszam ponownie 🙂
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec - zdjęcia stanowią wyłączną własność intelektualną autora