Maślak Żółty jest grzybem, który zdobi lasy i nadaje złocistożółty połysk w ściółce. Ten maślak jest po prostu piękny, jego kolory potrafią zachwycać. Jest coś w tych grzybach takiego, co raduje, zwłaszcza w pochmurne dni, to jakby odnaleźć ukryte w trawie słońce, które możesz wziąć w dłonie i rozświetlić na moment miejsce, w którym jesteś. W dodatku Maślak Żółty jest grzybem smacznym, który świetnie dekoruje dania, zwłaszcza młodziutkie owocniki.
Maślak Żółty - szybka charakterystyka
- łac.: Cuillus gravillei
- okres występowania : VI – XI
Wygląd Maślaka Żółtego
Kapelusz: w kolorach od żółtych, złocistożółtych do pomarańczowobrązowych, czerwonopomarańczowych. Za młodu półkolisty, lekko stożkowaty, z biegiem czasu staje się poduchowato spłaszczony.
Powierzchnia kapelusza lśniąca, gładka i lepka, w czasie wilgoci mocno śluzowata. Brzeg kapelusza w młodych owocnikach Maślaka Żółtego jest podwinięty, później staje się ostry. Skórka oddziela się od miąższu, ale gdy jest sucha to staje się to trudniejszym zadaniem. Jest dość mięsisty, starsze owocniki w czasie wilgoci potrafią być mocno nasączone wodą.
Wymiary kapelusza od 4 do 10, a czasami nawet do 15 cm średnicy.
Hymenofor: rurki Maślaka Żółtego są początkowo w kolorze żółtym, złotożółtym, później oliwkowożółtym, brudnożółtym, są przyrośnięte do trzonu, czasem na niego lekko zbiegają. Młode owocniki mają pory zakryte białawożółtą osłonką. Rurki dość łatwo dadzą się oddzielić od miąższu kapelusza.
Trzon: centralnie usytuowany względem kapelusza, cylindryczny, czasem wygięty, z białożółtawą strefą pierścieniową, pełny. Nad strefą pierścieniową w kolorze żółtej, żółtopomarańczowej,, czasem z domieszką czerwonobrązową, poniżej żółtordzawy, czerwonobrązowy, włóknisty.
Miąższ: Maślak Żółty posiada miąższ żółty, po przekrojeniu przebarwiający się brudno-różowawo, jest soczysty. Zwłaszcza w kapeluszu z wiekiem staje się wodnisty, a w trzonie włóknisty.
Zapach: przyjemny.
Smak: łagodny.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: Tak, Maślak Żółty jest dopuszczony do obrotu handlowego w Polsce.
Ochrona gatunkowa w Polsce: nie objęty ochroną gatunkową.
Wysyp zarodników: ochrowy.
Sposób odżywiania: mikoryza.
Podłoże: gleba.
Występowanie Maślaka Żółtego
Maślak Żółty owocnikuje od czerwca do nawet listopada. Nie ma szczególnych wymagań co do gleby, natomiast tworząc mikoryzę z modrzewiami, to właśnie pod tymi drzewami wyrasta w lasach iglastych i lasach mieszanych, a czasami nawet w parkach. Są rejony, gdzie Maślak Żółty jest gatunkiem często występującym, są też rejony, gdzie staje się coraz rzadszy. Wyrasta pojedynczo lub w grupach po kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt owocników w jednym miejscu.
Wartości i zastosowanie Maślaka Żółtego
Maślak Żółty należy do gatunków grzybów smacznych. Nie wszyscy go zbierają z uwagi na trudności z ściągnięciem skórki z kapelusza, co warto czynić przy akurat maślakach. Maślak Żółty, podobnie jak większość maślaków, wydziela poprzez skórkę na kapeluszu spore ilości bardzo ciężkostrawnego śluzu. Śluz ten przy spożyciu dość długo zalega w układzie pokarmowym i może prowadzić do zaburzeń gastrycznych, a sama skórka pozostawiona na grzybach podczas spożycia może przylepiać się do ścianek żołądka. Tak więc jeśli nie marynujesz maślaków to rozważ usuwanie skórki z kapelusza Maślaka Żółtego.
Dlaczego akurat w marynacie można przygotować Maślaka Żółtego ze skórką? Otóż solanka, w której gotujesz grzyby do marynowania rozpuszcza i pozbawia te grzyby śluzu, a skórka staje się bardziej krucha. Należy gotować co najmniej 10 minut, jeśli spotkaliście się z sytuacją, że wylewając ze słoika na talerzyk maślaki, wylewacie również spore ilości śluzu, to znaczy że za krótko były gotowane, a zapewne większość grzybiarzy miała wyzwanie ze śluzem w marynatach.
Maślaka Żółtego można również dusić, dodawać do sosów, jest bardzo aromatyczny. Można go również dodawać do zup oraz suszyć, jednak poprzedzić te działania zaleca się usunięciem z kapelusza skórki, co niestety może być nieco nużącym zajęciem. Pamiętać należy również, że skórka Maślaka Żółtego magazynuje spore ilości ciężkich metali oraz ich izotopy promieniotwórcze, warto zatem dbać przy obróbce tych maślaków o własne zdrowie.
Gatunki podobne do Maślaka Żółtego
- Maślak Lepki Bresadolowa (Suillus bresadolae): grzyb jadalny, z porami na rurkach większymi w odcieniach szarożółtawych, również rośnie pod modrzewiami, jednak jest grzybem rzadkim.
Inne nazwy Maślaka Żółtego: maślak/grzyb modrzewiowy, strojny, czerwony, piękny, okazały, strojniak, żółtak.
Jeśli znalazłeś inspoirację, albo przydatne informacje (które zawsze prowadzą do oszczędności finansowych, z czego się cieszę), to możesz owymi korzyściami podzielić się ze mną, wspierając moją twórczość, która też kosztuje spore pieniądze. Kliknij w poniższy link, który da Tobie możliwość odwdzięczenia się i postawienia mi espresso lub latte, które uwielbiam. Z góry dziękuję 🙂
Przeglądnij galerię zdjęć Maślaka Żółtego
Drogi Czytelniku, Droga Czytelniczko, Drodzy odwiedzający moją stronę CudnaPolska.pl… Jeśli moim wpisem Was zachęciłem do odwiedzenia tego miejsca, albo zainspirowały Was informacje, które przygotowałem, to w ramach wdzięczności możecie nawet drobną kwotą / wirtualną kawą wesprzeć moją działalność. Utrzymanie sprzętu fotograficznego, drona i serwerów kosztuje niemałą kwotę. Jeśli więc wywołałem w Tobie chęć ruszenia się z przed telewizora, aby pooddychać najzwyczajniej życiem i pragnieniami, to kliknij w poniżczy obrazek, gdzie będziesz mógł odwdzięczyć się za dostarczone informacje i mobilizację do działania. Nawet najmniejsze espresso doda mi sił podczas nocnego przygotowywania materiałów. Wasze wsparcie naprawdę motywuje do jeszcze większego wysiłku.
Z góry dziękuję i cieszę się z Twoich odwiedzin – zapraszam ponownie 🙂
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec - zdjęcia stanowią wyłączną własność intelektualną autora