Kapelusz: w kolorach liliowych, filetowych, liliowobrązowych, cielistoliliowych, z wiekiem staje się ochrowobrązowy. Brzegi kapelusza często mają bardziej wyrazisty kolor. Siatkoblaszek Maczugowaty ma kształt właśnie maczugowaty, stąd nazwa. Jest masywnym grzybem, początkowo kapelusz przypomina ściętą maczugę, z wiekiem staje się wgłębiony z ostrym, falistym brzegiem.
Powierzchnia kapelusza, czyli wierzchołek tej pięknej maczugi, jest lekko omszona.
Wymiary kapelusza do około 10 cm wysokości i 6 cm średnicy.
Hymenofor: w postaci nieregularnych listewek, fałdek połączonych ze sobą w nieregularną, mniej lub bardziej wyraźną siateczkę. W odcieniach liliowych, cielistoliliowych, ochrowobrązowych, podobnych do powierzchni kapelusza. Listewki u Siatkoblaszka Maczugowatego bardzo nisko zbiegają na trzon.
Trzon: bardzo krótki, czasem ledwo zauważalny, wąski u podstawy w kolorach kapelusza, szybko i płynnie przechodzi w kapelusz.
Miąższ: miękki, biały, zwarty i mięsisty. Staje się nieco ochrowożółtawy kiedy nabierze naturalnej wilgoci po deszczach.
Zapach: bardzo delikatny i przyjemny.
Smak: łagodny, podobny do Pieprznika Jadalnego.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: nie dopuszczony do obrotu w Polsce.
Ochrona gatunkowa w Polsce: podlega ścisłej ochronie.
Wysyp zarodników: ciemnożółty.
Sposób odżywiania: mikoryza.
Podłoże: gleba.