Kapelusz: przyjmuje barwy w odcieniach brązu, nierzadko wpada w odcień nieco czerwony. Kapelusz Sarniaka Sosnowego jest mięsisty, młode owocniki są wygięte półkoliście z podwiniętym i często jaśniejszym brzegiem. Starsze owocniki stają się rozpostarte z wgłębieniem w środku kapelusza oraz pofałdowane. Kapelusz pokryty jest ciemniejszymi, brązowymi łuskami, dachówkowato ułożonymi, które w starszych owocnikach mogą przybrać i często przybierają kolor nawet mocno czarny. Łuski na środku kapelusza są znacznie większe niż na brzegu, choć sama wielkość może być różna.
Wymiary, jakie osiąga Sarniak Sosnowy mogą imponować, bo dochodzą nierzadko do 25 cm średnicy, natomiast może się zdarzyć owocnik o średnicy kapelusza nawet około 30 cm.
Hymenofor: w postaci kolców, w młodych owocnikach w odcieniach białawych, u starszym przybiera odcień szary do brudnobrązowego. Kolce mają długość w starszych okazach do około 1 cm długości, są stosunkowo grube i zbiegają na trzon, przy samym trzonie znacznie skracają długość. Są dość gęste i łamliwe.
Trzon: centrycznie usytuowany względem kapelusza, jednak może być nieco przesunięty na bok. Cylindryczny, mięsisty, pełny o powierzchni aksamitnej, gładkiej. W młodych owocnikach w odcieniach białawych, starsze owocniki mają trzony w kolorze szarawym, szarobrązowym. Trzon dorosłych owocników osiąga znacznie mniejsze wymiary niż kapelusz, do około 8 cm wysokości i 3 cm średnicy.
Miąższ: początkowo białawy, potem szarobrązowy, twardy, kruchy.
Zapach: o przyjemnym, delikatnym zapachu korzennym.
Smak: łagodny, starsze owocniki mają gorzkawy posmak.
Dopuszczony do obrotu: Nie dopuszczony do obrotu.
Wysyp zarodników: szarobrązowy.