Pieprznik Żyłkowany, a od 2025 r. Lejkowiec Brzoskwiniowonny, jest rzadko spotykanym gatunkiem. Może nieco przypominać Pieprznika Trąbkowego, ale odróżnia go kilka cech, w tym specyficzny, intensywny zapach.
Kapelusz: w odcieniach żółtobrązowych, złotobrązowych z powierzchnią pokrytą drobnymi łuseczkami. Wklęsły, lejkowaty z postrzępionym brzegiem.
Wymiary kapelusza do 5 cm średnicy.
Hymenofor: w młodych owocnikach prawie gładki, z wiekiem pofałdowany, żyłkowany, w kolorach żółtawych, cielistych.
Trzon: centralnie usytuowany względem kapelusza, przeważnie nierównomierny, spłaszczony, płynnie przechodzący w kapelusz, pusty, wydrążony wewnątrz. W kolorach żółtych. Wysokość trzonu do 8 cm, szerokość do 1,5 cm.
Miąższ: cienki, miękki, kremowo-żółtawy.
Zapach: owocowy, dość intensywny.
Smak: łagodny.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: nie jest dopuszczony do obrotu handlowego w Polsce.
Ochrona gatunkowa w Polsce: nie jest objęty ochroną gatunkową.
Lejkowiec Brzoskwiniowonny, Pieprznik Żyłkowany - pusty w środku
Lejkowiec Brzoskwiniowonny, Pieprznik Żyłkowany wyrasta w grupach
Gdzie i kiedy występuje Pieprznik Żyłkowany, Lejkowiec Brzoskwiniowonny
Pieprznik Żyłkowany (Lejkowiec Brzoskwiniowonny) pojawia się w porach i miejscach podobnych do Pieprznika Trąbkowego. Spotkać go można w lecie i na jesień, najczęściej w górskich lasach iglastych. Nie jest grzybem masowo wyrastającym, raczej rzadkim, znajduje się na czerwonej liście grzybów zagrożonych, ale nie podlega ochronie gatunkowej. Jak już się pojawi w jakimś miejscu, to wyrośnie w grupie liczącej najczęściej kilkanaście, kilkadziesiąt owocników w jednym miejscu.
Lejkowiec Brzoskwiniowonny, Pieprznik Żyłkowany
Pieprznik Żyłkowany, Lejkowiec Brzoskwiniowonny i jego wartości oraz zastosowanie
Pieprznik Żyłkowany, czyli Lejkowiec Brzoskwiniowonny jest grzybem jadalnym,, uznawany za dość smacznego o zapachu mocno owocowym. Najbardziej przypomina mi zapach bardzo dojrzałych owoców mirabelki. Zastosowanie ma bardzo podobne do Pieprznika Trąbkowego, suszenie go i dodawanie do zimowego bigosu będzie dla niego najbardziej optymalne. Można go również dusić, stosować jako dodatek do zup.
Lejkowiec Brzoskwiniowonny, Pieprznik Żyłkowany
Gatunki podobne do Pieprznika Żyłkowanego (Lejkowca Brzoskwiniowonnego)
Pieprznik Trąbkowy (Craterellus tubaeformis): grzyb jadalny, o wyraźnych listewkach i bez charakterystycznego, owocowego zapachu.
Inne nazwy Pieprznika Żyłkowanego – Lejkowca Brzoskwiniowonnego: pieprznik żółtawy, złota stópka.
Jeśli znalazłeś inspirację, albo przydatne informacje, to możesz odwdzięczyć się wspierając moją twórczość i postawić mi wirtualne espresso lub latte, które uwielbiam. To zawsze motywuje, z góry dziękuję 🙂
Jeśli doceniasz treści, które dla Ciebie przygotowałem, masz możliwość wyrażenia swojego uznania, na przykład poprzez zafundowanie mi symbolicznej, wirtualnej kawy, która niezwykle motywuje do dalszego działania 🙂