Lakówka Ametystowa to jeden z nielicznych grzybów naszych lasów, którego fioletowe zabarwienie przyciąga w lesie wzrok niejednego grzybiarza. Sam przez długi czas nie mogłem przełamać się do zbierania tego niepozornego, ale atrakcyjnego grzybka. I nie mówię tutaj o walorach smakowych, bo te w tym gatunku są mizerne, ale o właśnie barwie, która w wilgotnych porach potrafi być pięknie fioletowa.
Absolutnie nie jest on popularny wśród spacerujących grzybiarzy, ale warto po niego sięgnąć. W zasadzie nie jest łatwo go pomylić z innych gatunkami o tym zabarwieniu, a stojący w spiżarni słoiczek marynowanej lakówki ametystowej świetnie wypełni zbiory.
Lakówka Ametystowa - szybka charakterystyka
- łac.: Laccaria amethystina
- okres występowania : VI – XI



Wygląd Lakówki Ametystowej
Kapelusz: w kolorze filetowym, brudnofioletowym, ametystowofioletowym, brązowofiletowym, starsze owocniki mogą bleknąć i mieć odcień białofiletowy, białoszary, bladofioletowy, i takie odcienie również potrafią towarzyszyć owocnikom w czasie suchej pogody.
Kształt kapelusza Lakówki Ametystowej u młodszych owocnikach jest półkolisty, ale szeroki, im starsze tym bardziej płaskie, mogą być również dojrzałe owocniki w kształcie lekko lejkowatym. Młodsze owocniki gładkie z matową powierzchnią, starsze owocniki mogą mieć delikatnie łuseczkowatą powierzchnię.
Rozmiary owocników dojrzałych Lakówki Ametystowej wahają się od 1 do 5 cm średnicy kapelusza.
Hymenofor: blaszki w kolorze fioletowym, nawet jeśli starsze owocniki na powierzchni kapelusza wyblakły, to blaszki pozostają w odcieniach filetu, choć mogą również jaśnieć. Dość grube i rzadkie, dość często bywają pofalowane. Starsze owocniki często mają blaszki oprószone białymi zarodnikami.
Trzon: w kolorze fioletowym, centrycznie usytuowany względem kapelusza, długi i wąski, u dołu często lekko zgrubiały, włókienkowaty. Lakówka Ametystowa potrafi osiągnąć nawet 10-12 cm wysokości, głęboko wrastając w mech. Przeważnie jest to około 6-8 cm wysokości trzonu. Grubość trzonu natomiast może być w granicach od 2 do nawet 8-10 mm. Trzon w środku jest pusty.
Miąższ: w kolorze fioletowym, wodnisty.
Zapach: bardzo delikatny, ale bez specyficznego zapachu.
Smak: łagodny, brak charakterystycznego smaku.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: Nie dopuszczony do obrotu.
Wysyp zarodników: biały.
Występowanie Lakówki Ametystowej
Ten charakterystyczny grzyb jest bardzo pospolitym gatunkiem, często pomijanym. Gatunek tego grzyba występuje od czerwca do listopada w lasach liściastych i iglastych, mikoryzuje z bukami, dębami, sosnami, świerkami.
Lakówka Ametystowa wyrasta na glebie, w ściółce, czasami po kilka sztuk, czasami gromadnie po kilkadziesiąt lub nawet po kilkaset w jednym miejscu.
Wartości i zastosowanie Lakówki Ametyatowej
Lakówka Ametystowa, z uwagi na niewielkie rozmiary i nikłe walory smakowe, jest stosowany raczej jako dekoracyjny dodatek do potraw. Nie za bardzo nadaje się na sosy i zupy. Natomiast jeśli już ktoś zbiera Lakówkę Ametystową, to przeważnie ją marynuje i właśnie takie drobne filetowe grzybki mogą pełnić funkcję dekoracyjnego dodatku do potraw, czy też stanowić uzupełnienie dekoracyjne do wystawionych innych marynowanych gatunków grzybów.
Jeśli chcesz zbierać Lakówkę Ametystową, to staraj się ją transportować oddzielnie od innych grzybów, zwłaszcza tych twardych i solidnych, aby nie uszkodzić ich znacznie w transporcie, wszak mają stanowić dekorację na stole.
Gatunki podobne do Lakówki Ametystowej
Grzybówka Fioletowawa (Mycena pura): grzyb trujący, mimo, że może również posiadać odcienie fioletowe, to różni się kształtem kapelusza oraz przede wszystkim dość charakterystycznym zapachem rzodkwi.
Inne nazwy Lakówki Ametystowej: bedłka fioletowa, pieniążek ametystowa.
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec
Jeśli znalazłeś inspirację, albo przydatne informacje, to możesz odwdzięczyć się wspierając moją twórczość i postawić mi wirtualne espresso lub latte, które uwielbiam. To zawsze motywuje, z góry dziękuję 🙂
Przeglądnij galerię zdjęć Lakówki Ametystowej
Jeśli doceniasz treści, które dla Ciebie przygotowałem, masz możliwość wyrażenia swojego uznania, na przykład poprzez zafundowanie mi symbolicznej, wirtualnej kawy, która niezwykle motywuje do dalszego działania 🙂
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec - zdjęcia stanowią wyłączną własność intelektualną autora