Lakówka Ametystowa to jeden z nielicznych grzybów naszych lasów, którego fioletowe zabarwienie przyciąga w lesie wzrok niejednego grzybiarza. Sam przez długi czas nie mogłem przełamać się do zbierania tego niepozornego, ale atrakcyjnego grzybka. I nie mówię tutaj o walorach smakowych, bo te w tym gatunku są mizerne, ale o właśnie barwie, która w wilgotnych porach potrafi być pięknie fioletowa.
Absolutnie nie jest on popularny wśród spacerujących grzybiarzy, ale warto po niego sięgnąć. W zasadzie nie jest łatwo go pomylić z innych gatunkami o tym zabarwieniu, a stojący w spiżarni słoiczek marynowanej lakówki ametystowej świetnie wypełni zbiory.
Lakówka Ametystowa - szybka charakterystyka
- łac.: Laccaria amethystina
- okres występowania : VI – XI
Wygląd Lakówki Ametystowej
Kapelusz: w kolorze filetowym, brudnofioletowym, ametystowofioletowym, brązowofiletowym, starsze owocniki mogą bleknąć i mieć odcień białofiletowy, białoszary, bladofioletowy, i takie odcienie również potrafią towarzyszyć owocnikom w czasie suchej pogody.
Kształt kapelusza Lakówki Ametystowej u młodszych owocnikach jest półkolisty, ale szeroki, im starsze tym bardziej płaskie, mogą być również dojrzałe owocniki w kształcie lekko lejkowatym. Młodsze owocniki gładkie z matową powierzchnią, starsze owocniki mogą mieć delikatnie łuseczkowatą powierzchnię.
Rozmiary owocników dojrzałych Lakówki Ametystowej wahają się od 1 do 5 cm średnicy kapelusza.
Hymenofor: blaszki w kolorze fioletowym, nawet jeśli starsze owocniki na powierzchni kapelusza wyblakły, to blaszki pozostają w odcieniach filetu, choć mogą również jaśnieć. Dość grube i rzadkie, dość często bywają pofalowane. Starsze owocniki często mają blaszki oprószone białymi zarodnikami.
Trzon: w kolorze fioletowym, centrycznie usytuowany względem kapelusza, długi i wąski, u dołu często lekko zgrubiały, włókienkowaty. Lakówka Ametystowa potrafi osiągnąć nawet 10-12 cm wysokości, głęboko wrastając w mech. Przeważnie jest to około 6-8 cm wysokości trzonu. Grubość trzonu natomiast może być w granicach od 2 do nawet 8-10 mm. Trzon w środku jest pusty.
Miąższ: w kolorze fioletowym, wodnisty.
Zapach: bardzo delikatny, ale bez specyficznego zapachu.
Smak: łagodny, brak charakterystycznego smaku.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: Nie dopuszczony do obrotu.
Wysyp zarodników: biały.
Występowanie Lakówki Ametystowej
Ten charakterystyczny grzyb jest bardzo pospolitym gatunkiem, często pomijanym. Gatunek tego grzyba występuje od czerwca do listopada w lasach liściastych i iglastych, mikoryzuje z bukami, dębami, sosnami, świerkami.
Lakówka Ametystowa wyrasta na glebie, w ściółce, czasami po kilka sztuk, czasami gromadnie po kilkadziesiąt lub nawet po kilkaset w jednym miejscu.
Wartości i zastosowanie Lakówki Ametyatowej
Lakówka Ametystowa, z uwagi na niewielkie rozmiary i nikłe walory smakowe, jest stosowany raczej jako dekoracyjny dodatek do potraw. Nie za bardzo nadaje się na sosy i zupy. Natomiast jeśli już ktoś zbiera Lakówkę Ametystową, to przeważnie ją marynuje i właśnie takie drobne filetowe grzybki mogą pełnić funkcję dekoracyjnego dodatku do potraw, czy też stanowić uzupełnienie dekoracyjne do wystawionych innych marynowanych gatunków grzybów.
Jeśli chcesz zbierać Lakówkę Ametystową, to staraj się ją transportować oddzielnie od innych grzybów, zwłaszcza tych twardych i solidnych, aby nie uszkodzić ich znacznie w transporcie, wszak mają stanowić dekorację na stole.
Gatunki podobne do Lakówki Ametystowej
Grzybówka Fioletowawa (Mycena pura): grzyb trujący, mimo, że ma również odcienie brudnofioletowe, to różni się kształtem kapelusza oraz przede wszystkim dość charakterystycznym zapachem rzodkwi.
Jeśli spotkasz Lakówkę Ametystową w lesie i ją rozpoznasz, to raczej nie ma możliwości pomylenia jej z innymi gatunkami grzybów, jest dość charakterystycznym grzybem, wpadającym w oko zwłaszcza jeśli młode owocniki mają intensywnie fioletowe odcienie.
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec
Przeglądnij galerię zdjęć Lakówki Ametystowej
Drogi Czytelniku, Droga Czytelniczko, Drodzy odwiedzający moją stronę CudnaPolska.pl… Jeśli moim wpisem Was zachęciłem do odwiedzenia tego miejsca, albo zainspirowały Was informacje, które przygotowałem, to w ramach wdzięczności możecie nawet drobną kwotą / wirtualną kawą wesprzeć moją działalność. Utrzymanie sprzętu fotograficznego, drona i serwerów kosztuje niemałą kwotę. Jeśli więc wywołałem w Tobie chęć ruszenia się z przed telewizora, aby pooddychać najzwyczajniej życiem i pragnieniami, to kliknij w poniżczy obrazek, gdzie będziesz mógł odwdzięczyć się za dostarczone informacje i mobilizację do działania. Nawet najmniejsze espresso doda mi sił podczas nocnego przygotowywania materiałów. Wasze wsparcie naprawdę motywuje do jeszcze większego wysiłku.
Z góry dziękuję i cieszę się z Twoich odwiedzin – zapraszam ponownie 🙂
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec - zdjęcia stanowią wyłączną własność intelektualną autora