Kapelusz: w kolorze żółtobrązowym, szarobrązowym, oliwkowobrązowym, oliwkowoszarym, rdzawobrązowoszarym. Kształt kapelusza Pieprznika Trąbkowego jest za młodu lekko wypukły, potem wgłębiony. Starsze owocniki charakterystycznie lejkowate, pępkowate, często lejek przechodzi przez cały trzon. Kapelusz jest nieregularnie pofałdowany, pomarszczony, cienki, może być nieco łuseczkowaty. Powierzchnia kapelusza Pieprznika Trąbkowego jest matowa, w czasie suszy określam ją mianem papierowej.
Rozmiary dojrzałych owocników sięgają około 5 cm średnicy kapelusza.
Hymenofor: listewki wąskie, grube, rzadkie, rozgałęziające się, często połączone ze sobą żyłkami, zbiegające na trzon. Kolor w odcieniach żółci, brudnożółtego, szarożółtego, białoszarego, żółtozielonkawego, jaśniejsze niż powierzchnia kapelusza i w innym odcieniu niż trzon.
Trzon: w młodych owocnikach w kolorze żółtym, potem może być szarożółty, pusty w środku, nieco zwężający się ku dołowi. Centralnie ułożony względem kapelusza, cylindryczny, ale bardzo często spłaszczony, nieraz nieregularnie, jak również często nieregularnie powykrzywiany. Pieprznik Trąbkowy może osiągać do około 7 cm wysokości, a grubość trzonu jest niestandardowa i może wynosić od 3 do nawet 8-10 mm.
Miąższ: w kolorze żótoszarym o konsystencji włóknistej. Bardzo cienki.
Zapach: czasem o słabym zapachu, bez jakiegokolwiek wyraźnego zapachu, ale może pachnieć nieco dziwnie i nawet delikatnie nieprzyjemnie i nieco stęchlizną.
Smak: łagodny, delikatny, słabo wyczuwalny.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: Nie dopuszczony do obrotu.
Wysyp zarodników: biały lub bladożółtawobiały.