Masłoborowik Górski został oficjalnie wyodrębniony jako odrębny gatunek grzyba dopiero w drugiej dekadzie XXI wieku. Wcześniej był uważany za Borowika Żółtobrązowego rosnącego pod drzewami iglastymi. Przyznam się, że bardzo długo szukałem stanowiska tego grzyba, jest specyficzny i niechętnie zbierany przez grzybiarzy. Najprawdopodobniej chodzi o słabą znajomość tego gatunku. Najczęściej, jeśli go spotkam, to jest kilka owocników poprzewracanych, zatem warto zapoznać się z tym gatunkiem i wzbogacać swoją spiżarnię właśnie o gatunek grzyba, który na przyjemny smak i świetnie nadaje się do suszenia.
Jeśli spotkasz borowika w odcieniach żółci, to może to być właśnie Masłoborowik Górski.
Masłoborowik Górski - szybka charakterystyka
- łac.: Butyriboletus subappendiculatus
- okres występowania : VII – IX
Wygląd Masłoborowika Górskiego
Kapelusz: w kolorach żółtobeżowych, żółtobrązowych, ochrowych. Młode owocniki półkoliste z brzegiem podwiniętym, z wiekiem poduchowate lub łukowate.
Powierzchnia kapelusza matowa, zamszowo-filcowata, sucha.
Wymiary kapelusza od około 6 cm do nawet 15 cm, choć zazwyczaj w granicach 10 – 12 cm średnicy dojrzałych owocników.
Hymenofor: rurki w odcieniach żółtych, zmieniają nieco barwę wraz wiekiem. U młodych owocników jasnożółte, bladożółte, później żółć staje się intensywniejsza w odcieniach żywożółtych, a na starość nieraz przybiera kolorżółtooliwkowy. Lekko wykrojone przy trznie z drobnymi porami.
Trzon: masywny, beczułkowaty, za młodu mocno wybrzuszony, później cylindryczny z wybrzuszeniem na dole. W odcieniach żółtych, czasem wpada w lekki brąz na dole. Pokryty drobną siateczką. Trzon Masłoborowika Górskiego jest centralnie usytuowany względem kapelusza, jest pełny w środku.
Miąższ: twardy u młodych owocnikach, w starszych staje się miękki, ale zwarty. W odcieniach bladożółtych, żółtych w kapeluszu, natomiast w trzonie w odcieniach żółtobrązowych. Nie przebarwia się po przekrojeniu.
Zapach: delikatny, grzybowy.
Smak: łagodny.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: nie dopuszczony do obrotu w Polsce.
Wysyp zarodników: brązowooliwkowy.
Podłoże: gleba.
Występowanie Masłoborowika Górskiego
Masłoborowik Górski owocnikuje od lipca do września, zdarzyło się, że spotkałem go jeszcze na początku października, ale to należy do rzadkości. Mikoryzuje z jodłami i świerkami, jak nazwa wskazuje, można go spotkać w lasach iglastych w rejonach podgórskich i górskich. Najczęściej spotykam go w Beskidzie Makowskim, aby cieszyć się widokiem tego grzyba trzeba namierzyć jego miejscówki, nie jest tak powszechny, jak inne popularne borowiki. Owocniki wyrastają na glebie, lubi gleby kwaśne.
Wartości i zastosowanie Masłoborowika Górskiego
Masłoborowik Górski jest dość smacznym, specyficznym grzybem, o przyjemnym smaku. Nadaje się świetnie do suszenia, co najczęściej z nim czynię. Zbieram w zasadzie mniejsze owocniki, gdyż starsze bardzo często są zaczerwione. Właśnie takie małe owocniki nadają się na marynatę, można je również podać duszone w sosie, albo jako dodatek do jajecznicy.
Pamiętajcie, że jest to dość rzadko spotykany gatunek grzyba, nie jest co prawda objęty ochroną, ale ograniczajmy jego zbieranie zostawiając większe owocniki, które i tak przeważnie będą zaczerwione.
Gatunki podobne do Masłoborowika Górskiego
- Masłoborowik Żółtobrązowy (Butyriboletus appendiculatus): grzyb jadalny, przez niektórych Masłoborowik Górski uważany jest za po prostu odmianę Masłoborowika Żółtobrązowego, który mikoryzuje z innymi gatunkami drzew. Masłoborowik Żółtobrązowy ma ciemniejsze ubarwienie kapelusza, właśnie w kolorach wpadających w lekki brąz i wyrasta pod bukami i dębami, po przekrojeniu błękitnieje.
Inne nazwy Masłoborowika Górskiego: Borowik Górski
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec
Przeglądnij galerię zdjęć Masłoborowika Górskiego
Drogi Czytelniku, Droga Czytelniczko, Drodzy odwiedzający moją stronę CudnaPolska.pl… Jeśli moim wpisem Was zachęciłem do odwiedzenia tego miejsca, albo zainspirowały Was informacje, które przygotowałem, to w ramach wdzięczności możecie nawet drobną kwotą / wirtualną kawą wesprzeć moją działalność. Utrzymanie sprzętu fotograficznego, drona i serwerów kosztuje niemałą kwotę. Jeśli więc wywołałem w Tobie chęć ruszenia się z przed telewizora, aby pooddychać najzwyczajniej życiem i pragnieniami, to kliknij w poniżczy obrazek, gdzie będziesz mógł odwdzięczyć się za dostarczone informacje i mobilizację do działania. Nawet najmniejsze espresso doda mi sił podczas nocnego przygotowywania materiałów. Wasze wsparcie naprawdę motywuje do jeszcze większego wysiłku.
Z góry dziękuję i cieszę się z Twoich odwiedzin – zapraszam ponownie 🙂
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec - zdjęcia stanowią wyłączną własność intelektualną autora