Podgrzyb Brunatny – kto wymyślił że to Podgrzyb

You are currently viewing Podgrzyb Brunatny – kto wymyślił że to Podgrzyb

Podgrzyb Brunatny brzmi co najmniej, jakby to był wielki, ogromny grzyb, a za razem był czymś nieco gorszym od prawdziwego grzyba. Tego nowego nazewnictwa czasami nie pojmuję, co komu przeszkadzała nazwa podgrzybek brunatny, naturalniej brzmiąca.

Dla mnie Podgrzyb Brunatny zawsze będzie podgrzybkiem, po prostu podgrzybkiem, nie sądzę abym przekonał się do tego nowego nazewnictwa przy tym smacznym gatunku. Przypuszczam, ze nie tylko mnie się to tyczy, uznam, że chodzi po prostu o wyjątkowego grzyba, aby wiadomo było, że to coś więcej niż tylko grzyb. Podgrzyb Brunatny to jeden z tych gatunków grzybów, które zbieram od zawsze, pamiętam na kolonii w Piwnicznej-Zdroju, kiedy miałem 9 lat, już nauczony rozpoznawania tego smacznego gatunku, goniliśmy po lasach grupą kolonijną, a ja tłumaczyłem, jak wygląda właśnie Podgrzybek Brunatny.

Jeśli zaczynasz przygodę z grzybami, to Podgrzyb Brunatny będzie jednym z pierwszych w Twoim koszyku, zapoznaj się z treścią i oczywiście z galerią zdjęć na końcu wpisu.

Podgrzyb Brunatny - szybka charakterystyka

  • łac.: Imleria badia
  • okres występowania : VI – XI
smaczny
lasy iglaste
lasy liściaste
lasy mieszane
dopuszczony do obrotu

Wygląd Podgrzyba Brunatnego

Kapelusz: ma powierzchnię w odcieniach brązowych, brunatnych, kasztanowobrunatnych, młode owocniki posiadają powierzchnię kapelusza często ciemniejszą od starszych, mają delikatnie podwinięty brzeg. Kapelusze młodych owocników są wypukłe, półkoliste, z wiekiem stają się rozpostarte i płaskie.

Podgrzyb Brunatny posiada powierzchnię kapelusza matową, lekko filcowatą, z wiekiem coraz bardziej gładką, suchą, ale podczas wilgoci staje się śliska i nieco lepka.

Wymiary jakie osiąga Podgrzyb Brunatny to najczęściej do 10 cm średnicy kapelusza, ale potrafi dorosnąć wyjątkowo do nawet 15 cm średnicy. To jest natura, te większe są bardzo rozpostarte z wygiętym hymenoforem.

Hymenofor: rurki w kolorze początkowo bladożółtym, białawożółtym, z drobnymi porami. Z wiekiem stają się bardziej żółte, oliwkowożółte, żółtozielonkawe, czasem delikatnie brązowieją przybierając odcień brudnooliwkowy. Pory w starszych owocnikach stają się większe, a rurki długie i mięsiste, pory po naciśnięciu sinieją.

Trzon: w kolorze początkowo żółtawoczerwonym, później czerwonobrązowy, na żółtym tle podłużne czerwonobrązowe włókienka. U góry, pod samym kapeluszem, trzon bez włókienek. Centralnie usytuowany względem kapelusza, może być długi i cylindryczny, albo krótszy i bardziej beczułkowaty, najczęściej u dołu lekko zwężony, przyostrzony. Trzon zwarty, mocny, pełny. Wymiary trzonu to 5-12 cm wysokości i 1-4 cm średnicy. Jeśli wyrasta w głębokim i wilgotnym mchu ma tendencje do utrzymywania małej średnicy, ale potrafi być długi i często powyginany.

Miąższ: białawy, białawożółtawy, im starszy tym nieco może być ciemniejszy, a u młodych owocników bliższy białawego. Zwarty i twardy w młodych owocnikach, u starszych miękki. Po przecięciu sinieje, jednak nie intensywnie, sinienie może być o różnym natężeniu, czasem bardzo delikatne i ledwo zauważalne, czasem wyraźne, a po czasie przebarwienie blednie i staje się lekko szare.

Zapach: grzybowy, aromatyczny, przyjemny.

Smak: łagodny, grzybowy, przyjemny i aromatyczny.

Dopuszczenie do obrotu: Tak, dopuszczony do obrotu.

Wysyp zarodników: brązowy.

Podgrzybek brunatny młody owocnik
Młody owocnik Podgrzyba Brunatnego
Podgrzybek brunatny przekrój
Przekrój Podgrzyba Brunatnego
Podgrzybek brunatny dojrzały owocnik
Starszy owocnik Podgrzyba Brunatnego

Występowanie Podgrzyba Brunatnego

Podgrzyb Brunatny jest grzybem dość pospolitym, owocniki pojawiają się dość długo, w ciągu całego lata i całej jesieni, od czerwca nawet do grudnia przy sprzyjających warunkach pogodowych.

Wyrasta najczęściej masowo, w grupach, pojedynczo, ale najczęściej w sporych ilościach. Najczęściej występuje w lasach iglastych na glebie, często w mchu, ale spotykany również w lasach liściastych i nieraz można spotkać owocniki na starych pniach zajętych przez grzybnię.

Podgrzybek brunatny dojrzały owocnik
Podgrzyb Brunatny jest bardzo smacznym grzybem
Podgrzybek brunatny kilka owocników w ściółce
Podgrzyb Brunatny często występuje po kilka sztuk
Podgrzybek brunatny las podrzybkowy
Typowy las pod Olkuszem z Podgrzybami Brunatnymi

Wartości i zastosowanie Podgrzyba Brunatnego

Podgrzyb Brunatny to grzyb jadalny, smaczny, bardzo ceniony w kuchni i wśród grzybiarzy. Młode owocniki nadają się do marynowania, starsze do smażenia, duszenia, na zupę i do suszenia. Suszony nabiera wyjątkowego aromatu. Podgrzyb Brynatny wraz z Borowikiem Szlachetnym są gatunkami najpopularniejszymi jeśli chodzi o susz grzybowy dostępny w sklepach, a święta bez tych gatunków grzybów po prostu nie są już tymi świętami.

Podgrzybek brunatny kilkanaście owocników
Podgrzyb Brunatny to wdzięczny grzyb do zbierania

Gatunki podobne do Podgrzyba Brunatnego

  • Borowik Sosnowy (Boletus pinophilus): grzyb jadalny, smaczny, na trzonie ma wyraźną siateczkę, miąższ nie błękitnieje jak u Podgrzyba Brunatnego. Najczęściej mylone mogą być młode owocniki.

     

Inne nazwy Podgrzyba Brunatnego: podgrzybek brunatny, grzyb płowy, podgrzybek, półgrzybek, siniak, czarny łebek.

Jeśli znalazłeś inspirację, albo przydatne informacje, to możesz odwdzięczyć się wspierając moją twórczość i  postawić mi wirtualne espresso lub latte, które uwielbiam. To zawsze motywuje, z góry dziękuję 🙂

Zobacz Podgrzyba Brunatnego na filmie

Przeglądnij galerię zdjęć Podgrzyba Brunatnego

Jeśli doceniasz treści, które dla Ciebie przygotowałem, masz możliwość wyrażenia swojego uznania, na przykład poprzez zafundowanie mi symbolicznej, wirtualnej kawy, która niezwykle motywuje do dalszego działania 🙂

Dodaj komentarz