Czosnek niedźwiedzi - naturalny antybiotyk, samo zdrowie wczesną wiosną
Późno to wydarzyło się w moim życiu, ale wszystko zawsze przychodzi w odpowiednim czasie. W ubiegłym roku, na wiosnę, w drugi dzień Świąt Wielkanocnych pewien napotkany przypadkowo życzliwy człowiek zaprosił mnie na kawę, obiad świąteczny, a po rozkosznej gościnie w gronie jego przesympatycznej rodziny, zaproponował odwiedzenie jego dzikiego ogrodu. Bardzo dzikiego, częściowo porośniętego starymi drzewami, z alejkami wysypanymi korą drzew i mnóstwem różnorakiego, nasadzonego ziela, a w jednym z zakątków piękne poletko czosnku niedźwiedziego. Można zatem to ziele nasadzać z pięknym, obfitym skutkiem.
A że było to przed połową kwietnia, to czosnek pachniał intensywnie, a schrupany piekł cudownie w język i tak poznałem ziele, którego wcześniej nie zbierałem i ciężko było mi rozróżnić od konwalii majowej. Teraz już wiem, że czosnek niedźwiedzi od konwalii różni się nie tylko zapachem i smakiem (konwalia ma właściwości trujące i należy jednak rozpoznawać innymi metodami), ale przede wszystkim wyrasta czosnek w pęczku, a konwalia z łodygi i wyrasta w późniejszym nieco okresie, z różnicą 1+3 tygodni w zależności od regionu i narastającego ciepła.
Aby pozyskiwać czosnek niedźwiedzi z dzikiego terenu, trzeba się zorientować jakie są warunki zbioru w danym regionie, województwie, w jakiej ilości można pozyskiwać i na jakie potrzeby i czy wymagane jest zezwolenie na zbiór. Kryteria te potrafią różnić się w zależności od województwa, na dzień dzisiejszy jest objęty ochroną częściową, choć z czerwonej listy roślin zagrożonych został ponoć usunięty. Jest to wg mnie najlepszy opatrunek na rany, na gojenie, na wyciąganie ze skóry zakażeń bakteryjnych i wirusowych, jednak podkreślę, że jest to moje zdanie i moje zastosowanie.
Czosnek niedźwiedzi ma bardzo podobne działanie do popularnego na targowiskach czosnku pospolitego w główkach. W staropolskiej, jak i współczesnej tradycji zielarstwa i lecznictwa wykorzystywany jest do usuwania toksyn, przeciwbakteryjnie, na trawienie, na wyzwania naczyniowo-sercowe, przy przeziębieniach, na wyzwania z oddychaniem, do leczenia chorób skórnych i jako wspomaganie na gojenie ran. Jego stosowanie wspomaga również zapobieganie miażdżycy, nowotworów, chorób ciśnieniowych, chorób górnych dróg oddechowych, jednym słowem ziele cud, jedno z tych ziół, które stanowi naturalną aptekę.
Co zatem można zrobić z czosnku niedźwiedziego, jeśli już nabędziesz go z legalnego źródła? Najprościej, jako dodatek w postaci liści do wszelakich potraw, można również robić pesto, bardzo smaczne, można mrozić i stosować na jesień i zimę jako naturalny antybiotyk, można zrobić nalewkę z czosnku niedźwiedziego, można też zrobić zwykłą popularną pastę, podobną do past śniadaniowych (może być z jajkiem lub bez).
Podam, jak ja przygotowuje pastę, szybką, tanią, bardzo smaczną, aromatyczną i mega zdrową
- duży pęk liści czosnku niedźwiedziego myję, osuszam szybko i kroję na drobne kawałki,
- dodaję ok. 350 ml serek kremowy (daję z dodatkiem rzodkiewki),
- dodaję pokrojony ser kanapkowy typu feta ok 350 g,
- dodaję kilka łyżek oliwy, trochę soli i pieprzu,
- mieszam i pasta gotowa
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec
Bo Polska Natura to samo zdrowie … i czosnek niedźwiedzi jest tego potwierdzeniem
Jeśli doceniasz treści, które dla Ciebie przygotowałem, masz możliwość wyrażenia swojego uznania, na przykład poprzez zafundowanie mi symbolicznej, wirtualnej kawy, która niezwykle motywuje do dalszego działania 🙂
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec - zdjęcia stanowią wyłączną własność intelektualną autora