Smardz Stożkowaty (Morchella conica) – najczęściej spotykany wiosenny rarytas

You are currently viewing Smardz Stożkowaty (Morchella conica) – najczęściej spotykany wiosenny rarytas

Smardz Stożkowaty jest najczęściej spotykanym gatunkiem smardzowatym. Jego pojawienie się wiosną cieszy oczy, jednak pamiętajmy, że nie wszędzie można go zbierać legalnie w Polsce, podlega na chwilę obecną częściowej ochronie. Aby zebrać go z lasów z dolin rzecznych, łąk przyleśnych, to warto wybrać się na zbiory na Słowację, gdzie można go zbierać bez ograniczeń.

Smardz Stożkowaty - szybka charakterystyka

  • łac.: Morchella conica
  • okres występowania : III – V
smaczny
lasy liściaste
lasy mieszane
lasy iglaste
parki
dopuszczony do obrotu
pod ochroną

Wygląd Smardza Stożkowatego

Główka: czyli kapelusz Smardza Stożkowatego nazywany główką, jest w kolorach za młodu szarobeżowych, później ciemnobrązowych do czarniawych. Przeważnie w kształcie stożkowatym, choć bywa i owalny. Na powierzchni fałdy w kształcie żeberek, z jamkowatymi wgłębieniami, które stanowią warstwę zarodnikową – są to alweole. Alweole oddzielone są właśnie ciemniejszymi, często czarniawymi żeberkami. Cały owocnik jest w środku pusty.

Wymiary główki (kapelusza) od 3 do 12 cm wysokości i do 6 cm szerokości w najszerszym miejscu.

Trzon: zazwyczaj mniejszy, krótszy od 2 do 10 cm wysokości i do 3 cm średnicy. Centralnie usytuowany względem główki, w kształcie nieregularnym, pomarszczony, czasami lekko spłaszczony, wygięty, zwężony u podstawy. Powierzchnia trzonu Smardza Stożkowatego jest matowa i pokryta drobnymi, chropowatymi łuseczkami. Kolor trzonu biały do kremowego. Trzon, jak i cały owocnik, jest pusty w środku.

Miąższ: cienki, kruchy, łamliwy w kolorze białym do kremowego.

Zapach: grzybowy.

Smak: przyjemny, grzybowo-orzechowy.

Dopuszczenie do obrotu w Polsce: Tak, dopuszczony do obrotu handlowego w Polsce, jednak wyłącznie pochodzący z terenów ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych i terenów zielonych, jak również spoza terytorium Polski.

Ochrona gatunkowa w Polsce: objęty częściową ochroną gatunkową.

Wysyp zarodników: kremowy.

Sposób odżywiania: saprotrof.

Podłoże: gleba.

Smardz Stożkowaty ma kształt przeważnie stożka
Dwa owocniki Smardza Stożkowatego w trawie
Smardze Stożkowate
Smardz Stożkowaty jest w środku pusty
Smardz Stożkowaty jest pusty w środku

Gdzie i kiedy występuje Smardz Stożkowaty

Smardz Stożkowaty w Polsce należy do gatunków dość rzadkich i podlega częściowej ochronie prawnej. Można do zbierać jedynie na terenach ogrodów, upraw ogrodniczych, parków miejskich, terenów zielonych, szkółek leśnych. Poza granicą Polski, np. na Słowacji nie ma żadnych ograniczeń względem zbioru i Smardza Stożkowatego można tam zbierać również w lasach, w dolinach. Zbierane na wymienionych terenach w Polsce, jak również poza terenami Polski, są dopuszczone do obrotu handlowego.

Owocnikuje Smardz Stożkowaty od marca do maja, najczęściej na trenach górskich, podgórskich, na Podhalu. Poza ogrodami, uprawami, parkami występuje w lasach i na obrzeżach lasów liściastych, mieszanych i iglastych, jeśli chodzi o iglaste, to można je napotkać w towarzystwie świerków. Preferuje wilgotniejsze miejsca, okolice strumieni, gdzie można je napotkać wśród wilgotnych traw w nasłonecznionych miejscach. Nie do rzadkości należy przypadek, że Smardz Stożkowaty wyrośnie również na rozsypanej korze ogrodowej, na składowiskach drewnianych, czy też przy drodze leśnej.

Młodszy owocnik Smardza Stożkowatego
Smardz Stożkowaty może być w kształcie owalnym

Smardz Stożkowaty i jego wartości oraz zastosowanie

Smardz Stożkowaty to grzyb jadalny i smaczny, porównywalny walorami smakowymi ze smardzem jadalnym. Jest bogaty w białko, węglowodany, błonnik, jest źródłem minerałów i witamin.

Smardz Stożkowaty wymaga obróbki termicznej, gdyż w stanie surowym może mieć negatywne działanie na okład trawienny, wykazuje na surowo lekkie działanie trujące. Najczęściej przygotowuje się smardze, jako duszone, smażone, można je również suszyć, a młode owocniki marynować. Jest smacznym dodatkiem do różnych sosów, sałatek, zup, makaronów.

Smardz Stożkowaty ma kształt stożkowy główki
Smardz Stożkowaty jest smaczny

Gatunki podobne do Smardza Stożkowatego

  • Smardz Jadalny (morchella esculenta): grzyb smaczny, chroniony, w barwie jaśniejszej, w odcieniach beżowych i kształcie bardziej owalnym.
  • Smardz Półwolny (Mitrówka Półwolna) (morchella gigas): grzyb smaczny, chroniony, mniejszy, z dłuższą nóżką, a główka kapturkowato osadzona na trzonie z wyraźnymi, podłużnymi żeberkami.
  • Smardz Wyniosły (morchella elata): grzyb smaczny, chroniony, smuklejszy, główka płynniej przechodzi w trzon.
  • Piestrzenica Kasztanowata (gyromitra esculenta): Grzyb trujący, może powodować zatrucia śmiertelne, występuje w lasach sosnowych, w podobnym okresie i choć główka ma inny kolor i bardziej przypomina mózg kształtem, to niewprawni grzybiarze mogą go pomylić ze Smardzami.

Inne nazwy Smardza Stożkowatego: smardz spiczasty, -kręgielkowaty, – pospolity, spiczak, smarcel, smorz, spiczak, smordz.

Jeśli znalazłeś inspirację, albo przydatne informacje, to możesz odwdzięczyć się wspierając moją twórczość i  postawić mi wirtualne espresso lub latte, które uwielbiam. To zawsze motywuje, z góry dziękuję 🙂

Przeglądnij galerię zdjęć Smardza Stożkowatego

Jeśli doceniasz treści, które dla Ciebie przygotowałem, masz możliwość wyrażenia swojego uznania, na przykład poprzez zafundowanie mi symbolicznej, wirtualnej kawy, która niezwykle motywuje do dalszego działania 🙂

Dodaj komentarz