Pieprznik Trąbkowy jest niepozornym grzybkiem, jak na pieprzniki wygląda dość mizernie i nie cieszy się popularnością w Polsce. Jeśli szukasz go po raz pierwszy i sugerujesz się nazwą „pieprznik”, to jest możliwość, że będziesz nastawiać się na okazy przypominające Pieprzniki Jadalne, bądź Ametystowe. Nic bardziej mylnego, jest znacznie wysmuklejszy, bez jędrnego miąższu, w nieco innym kształcie niż podane wyżej pieprzniki, jednak to co charakteryzuje go i przemawia za jego zbieraniem, to bardzo szybkie napełnianie koszyka. Jeśli napotkasz spore siedlisko Pieprznika Trąbkowego, potrafi on obdarzyć ilością idącą w setki owocników z jednego miejsca, a czasami nawet w tysiące. A dlaczego skradł moje serce, to zapraszam do poniższej lektury.
Pieprznik Trąbkowy - szybka charakterystyka
- łac.: Craterellus tubaeformis
- okres występowania : VII – XI
Wygląd Pieprznika Trąbkowego
Kapelusz: w kolorze żółtobrązowym, szarobrązowym, oliwkowobrązowym, oliwkowoszarym, rdzawobrązowoszarym. Kształt kapelusza Pieprznika Trąbkowego jest za młodu lekko wypukły, potem wgłębiony. Starsze owocniki charakterystycznie lejkowate, pępkowate, często lejek przechodzi przez cały trzon. Kapelusz jest nieregularnie pofałdowany, pomarszczony, cienki, może być nieco łuseczkowaty. Powierzchnia kapelusza Pieprznika Trąbkowego jest matowa, w czasie suszy określam ją mianem papierowej.
Rozmiary dojrzałych owocników sięgają około 5 cm średnicy kapelusza.
Hymenofor: listewki wąskie, grube, rzadkie, rozgałęziające się, często połączone ze sobą żyłkami, zbiegające na trzon. Kolor w odcieniach żółci, brudnożółtego, szarożółtego, białoszarego, żółtozielonkawego, jaśniejsze niż powierzchnia kapelusza i w innym odcieniu niż trzon.
Trzon: w młodych owocnikach w kolorze żółtym, potem może być szarożółty, pusty w środku, nieco zwężający się ku dołowi. Centralnie ułożony względem kapelusza, cylindryczny, ale bardzo często spłaszczony, nieraz nieregularnie, jak również często nieregularnie powykrzywiany. Pieprznik Trąbkowy może osiągać do około 7 cm wysokości, a grubość trzonu jest niestandardowa i może wynosić od 3 do nawet 8-10 mm.
Miąższ: w kolorze żótoszarym o konsystencji włóknistej. Bardzo cienki.
Zapach: czasem o słabym zapachu, bez jakiegokolwiek wyraźnego zapachu, ale może pachnieć nieco dziwnie i nawet delikatnie nieprzyjemnie i nieco stęchlizną.
Smak: łagodny, delikatny, słabo wyczuwalny.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: Nie dopuszczony do obrotu.
Wysyp zarodników: biały lub bladożółtawobiały.
Występowanie Pieprznika Trąbkowego
Grzyb ten jest dość częsty gatunkiem w lasach, zwłaszcza w górskich lasach iglastych, mikoryzuje z sosnami, świerkami.
Pieprznik Trąbkowy wyrasta na glebie, w ściółce, często przy pniakach i rozkładającym się drewnie, w wilgotnych miejscach, grupami. Bardzo pospolity, występuje gromadnie po kilkadziesiąt, nierzadko po kilkaset owocników w jednym miejscu.
Wartości i zastosowanie Pieprznika Trąbkowego
Grzyb ten mimo, że jest jadalny, to nie należy do smacznych, nie należy również do popularnych gatunków naszych lasów, nie jest zbierany namiętnie przez grzybiarzy. Jest grzybem mało popularnym z uwagi na mało atrakcyjny wygląd, niewielkie rozmiary oraz brak wyraźnego miąższu. To do czego używam Pieprznika Trąbkowego, to zawsze je suszę, po wysuszeniu te niepozorne grzyby wyglądają niczym zbieranina kawałków cienkiej tektury, papieru. Jednak szybkość jego zbierania (czasami z jednego miejsca jesteś w stanie nazbierać pół koszyka tych grzybków) przemawia za jego wykorzystaniem. Nie jest szczególnie smaczny, raczej o mizernych właściwościach, jednak suszony, namoczony Pieprznik Trąbkowy, świetnie nadaje się jako wypełnienie bo bigosu i właśnie tutaj ma u mnie zastosowanie. Gorąco polecam, bo grzyba tego w polskich górach czasami jest zatrzęsienie, zwłaszcza we wrześniu i październiku.
Gatunki podobne do Pieprznika Trąbkowego
Pieprznik Żyłkowany (Craterellus lutescens): grzyb jadalny, masywniejszy od Pieprznika Trąbkowego, z hymenoforem znacznie gładszym, garbowatożyłkowanym.
Pieprznik Trąbkowy jest bardzo specyficznym grzybem, jeśli nauczysz się, jak go rozpoznać, to nie będziesz miał wątpliwości. Jego charakterystyczny kształt trąbki, delikatność i kolorystyka z daleka rzucają się w oczy, mimo, że bywa bardzo zmienny w wyglądzie, być czasem delikatny, a czasem bardziej masywny, zwłaszcza w trzonie.
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec
Przeglądnij galerię zdjęć Pieprznika Jadalnego
Drogi Czytelniku, Droga Czytelniczko, Drodzy odwiedzający moją stronę CudnaPolska.pl… Jeśli moim wpisem Was zachęciłem do odwiedzenia tego miejsca, albo zainspirowały Was informacje, które przygotowałem, to w ramach wdzięczności możecie nawet drobną kwotą / wirtualną kawą wesprzeć moją działalność. Utrzymanie sprzętu fotograficznego, drona i serwerów kosztuje niemałą kwotę. Jeśli więc wywołałem w Tobie chęć ruszenia się z przed telewizora, aby pooddychać najzwyczajniej życiem i pragnieniami, to kliknij w poniżczy obrazek, gdzie będziesz mógł odwdzięczyć się za dostarczone informacje i mobilizację do działania. Nawet najmniejsze espresso doda mi sił podczas nocnego przygotowywania materiałów. Wasze wsparcie naprawdę motywuje do jeszcze większego wysiłku.
Z góry dziękuję i cieszę się z Twoich odwiedzin – zapraszam ponownie 🙂
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec - zdjęcia stanowią wyłączną własność intelektualną autora