Gołąbek Zielonawy jest na tyle charakterystycznym grzybem, że pomyłka z innymi gatunkami nie powinna być możliwa. Jednak jego zielony kolor może spowodować sporo wątpliwości, zwłaszcza wśród początkujących grzybiarzy, wszak do zielonych grzybów należy bardzo groźny dla człowieka Muchomor Zielonawy.
Warto zatem, aby zaczynający przygodę z grzybami poznali cechy charakterystyczne Gołąbka Zielonawego, aby wyeliminować zagrożenie dla zdrowia.
Gołąbek Zielonawy - szybka charakterystyka
- łac.: Russula virescens
- okres występowania : VI – X



Wygląd Gołąbka Zielonawego
Kapelusz: w kolorach szarozielonych, żółtozielonych, niebieskozielonych, czasami z brązowymi plamkami, zwłaszcza na brzegach. Brzeg kapelusza najczęściej jaśniejszy.
Powierzchnia kapelusza sucha i matowa, szybko zaczyna pękać na poletka, które czasami dają wrażenie brodawek na kapeluszu. Gołąbek Zielonawy posiada skórkę mocno przyrośniętą do kapelusza, którą w zasadzie nie da się ściągnąć bez uszkodzenia poważnego miąższu.
Wymiary kapelusza do 15 cm średnicy, za młody półkolisty, kolisty z ostrym brzegiem, później rozpostarty z wklęśnięciem pośrodku i często poszarpanym, popękanym, tępym, karbowanym brzegiem.
Hymenofor: blaszki początkowo białe, które później stają się jasnokremowe, niezbyt gęste, grube, wolne, często rozwidlone przy trzonie.
Trzon: centralnie usytuowany względem kapelusza, gładki, masywny, cylindryczny lub lekko beczułkowaty. Za młodu pełny i twardy, z wiekiem staje się watowaty i kruchy. Biały do lekkokremowego, czasami z rdzawym nalotem u podstawy. Wysokość trzonu Gołąbka Zielonawego do 12 cm, grubość do 4 cm średnicy.
Miąższ: gruby w kapeluszu i zwarty, biały po przekrojeniu może miejscami przebarwiać się na rdzawo.
Zapach: słaby, delikatnie owocowy.
Smak: przyjemny, delikatny, lekko orzechowy.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: nie dopuszczony do obrotu handlowego.
Ochrona gatunkowa w Polsce: nie podlega ochronie.
Wysyp zarodników: białawy.
Sposób odżywiania: mikoryza.
Podłoże: Gleba.
Gdzie występuje Gołąbek Zielonawy
Gołąbek Zielonawy wyrasta przeważnie od lipca do października, ale spotykam go nader często już w czerwcu. Lasy liściaste i mieszane to jego środowisko, można go spotkać pod dębami, bukami, grabami, brzozami, rzadziej pod świerkami i jodłami.
Często wyrasta na brzegach lasów, przy ścieżkach leśnych, w miejscach dobrze naświetlonych. Jest dość popularnym gatunkiem, ale nie występuje masowo, jeśli w jednym miejscu spotkasz kilka owocników, jeden, dwa lub trzy, to jest to standard dla tego gatunku, ale potrafi pojawić się czasami i kilkanaście owocników w jednym miejscu, choć to należy do rzadkości.
Gołąbek Zielonawy i jego wartości oraz zastosowanie
Gołąbek Zielonawy jest jednym ze smaczniejszych gołąbków, ma gruby miąższ i można go spożywać na surowo. Na pewno nie polecam suszenia tego grzyba, to nie jego przeznaczenie. Natomiast smażony na masełku jest wyśmienity, można go również kisić, marynować, dusić, czy też dorzucać do zup.
Gołąbek Zielonawy jest też grzybem, który jest dość często zaczerwiony. Dobra wiadomość jest taka, że kapelusz może się nadawać do spożycia, gdyż robaczki mają sporo do konsumowania w trzonie.
Gatunki podobne do Gołąbka Zielonawego
- Gołąbek Zielonawofioletowy (Russula cyanoxantha): grzyb jadalny, w kolorach zielonawofioletowawych kapelusza i mniej mięsisty.
- Gołąbek Białozielonawy (Gołąbek Grynszpanowy) (Russula aeruginea): grzyba jadalny, o gładkiej powierzchni kapelusza i mniej masywny.
- Muchomor Zielonawy (Muchomor Sromotnikowy) (Amanita phalloides): grzyb śmiertelnie trujący, posiada pierścień na trzonie, pochwę, powierzchnia kapelusza gładka.
Uwaga: Ogólnie (jeśli jeszcze nie potraficie pewnie oznaczyć gołąbki i odróżnić je od muchomorów) odradzam zbieranie gołąbków w kolorach zielonych, zielonawych przez rozpoczynających swoją przygodę z grzybami z uwagi na możliwość pomylenia z Muchomorem Zielonawym, a to może być pomyłka tragiczna w skutkach. Pamiętajcie, że jeśli nie macie pewności, jeśli macie choć trochę wątpliwości, to lepiej zostawić grzyby w lesie. Jednak jeśli nauczysz się określać, że grzyb jest gołąbkiem, wówczas dopiero możesz dokonać próby smakowej określającej jego przydatność do spożycia. Pamiętaj również o tym, że Muchomor Zielonawy ma smak łagodny, o czym warto pamiętać! Gołąbek Zielonawy jest jednak na tyle charakterystycznym grzybem, że szybko nauczysz się odróżniać go od pozostałych gatunków grzybów.
Inne nazwy Gołąbka Zielonawego: gołąbek zielony, cyganka, surowitka, brzozówka.
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec
Jeśli znalazłeś inspirację, albo przydatne informacje, to możesz odwdzięczyć się wspierając moją twórczość i postawić mi wirtualne espresso lub latte, które uwielbiam. To zawsze motywuje, z góry dziękuję 🙂
Zobacz Gołąbka Zielonawego na filmie
Przeglądnij galerię zdjęć Gołąbka Zielonawego
Jeśli doceniasz treści, które dla Ciebie przygotowałem, masz możliwość wyrażenia swojego uznania, na przykład poprzez zafundowanie mi symbolicznej, wirtualnej kawy, która niezwykle motywuje do dalszego działania 🙂
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec - zdjęcia stanowią wyłączną własność intelektualną autora