Czernidłak Kołpakowaty (Coprinus comatus) – smaczny atramentowiec

You are currently viewing Czernidłak Kołpakowaty (Coprinus comatus) – smaczny atramentowiec

Czernidłak Kołpakowaty to grzyb, który możecie spotkać nawet na spacerze osiedlowym. Oczywiście z takich miejsc nie zalecam zbierania jakichkolwiek grzybów, mają przecież grzyby tendencję do gromadzenia w sobie tego, co znajdą w glebie.

Czernidłak Kołpakowaty - szybka charakterystyka

  • łac.: Coprinus comatus
  • okres występowania : V – XI
smaczny
łąki, parki
lasy iglaste
lasy liściaste
lasy mieszane

Wygląd Czernidłaka Kołpakowatego

Kapelusz: w kolorach białawych, z białawymi łuseczkami, które z wiekiem robią się ciemniejsze. Kapelusz Czernidłaka Kołpakowatego na czubku jest nagi, bez łuseczek w kolorze ochrowym do ochrowobrązowego. Początkowo ma kształt jajowaty, wydłużony, brzeg kapelusza przylega do trzonu. W miarę dojrzewania kapelusz od dołu różowieje, czerwienieje i szybko staje się dzwonkowaty, a brzeg kapelusza wywija się na zewnątrz i rozpływając się czernieje. Na starość pozostaje już tylko nóżka z częścią czubka kapelusza.

Wymiary kapelusza  od 3 do 6 cm średnicy.

Hymenofor: blaszki cienkie, gęste i szerokie, za młodu białe, później różowieją, czerwienieją i w końcu czernieją rozpływając się wraz z kapeluszem.

Trzon: wysoki do nawet 20 cm i średnicy od 1 do 2 cm. Centralnie usytuowany względem kapelusza, smukły, pusty w środku, u podstawy nieco szerszy. Powierzchnia początkowo biała, potem żółtawa, gładka lub z delikatnymi włókienkami. Po oderwaniu kapelusza od trzonu powstaje delikatny, ruchomy pierścień, który szybko zanika lub odpada.

Miąższ: biały za młodu, później zmienia kolor w miarę starzenia się owocnika poprzez czerwony, do czarnego. W kapeluszu cienki, delikatny, kruchy, natomiast w trzonie włóknisty.

Zapach: przyjemny delikatnie korzenno-grzybowy.

Smak: łagodny.

Dopuszczenie do obrotu w Polsce: nie jest dopuszczony do obrotu handlowego w Polsce.

Ochrona gatunkowa w Polsce: nie objęty ochroną gatunkową.

Wysyp zarodników: czarny.

Sposób odżywiania: saprotrof.

Podłoże: gleba.

Czernidłak Kołpakowaty młody owocnik
Średni owocnik Czernidłaka Kołpakowatego
Czernidłak Kołpakowaty przekrój
Przekrój Czernidłaka Kołpakowatego

Gdzie występuje Czernidłak Kołpakowaty

Czernidłak Kołpakowaty jest grzybem pospolitym w Polsce. Owocniki pojawiają się od maja do listopada. Można go spotkać w ogródkach, na trawnikach miejskich, na śmietniskach, na łąkach, pastwiskach, przy drogach leśnych. Występuje najczęściej gromadnie, ale i można spotkać tylko jeden, bądź dwa owocniki. Oczywiście zbieramy grzyby wyłącznie w ekologicznych, naturalnych miejscach i myślę, że nikomu nie wpadłoby do głowy, aby zbierać Czernidłaka Kołpakowatego ze śmietniska, czy też osiedlowego trawnika.

Czernidłak Kołpakowaty średni owocnik
Czernidłak Kołpakowaty zaczął się rozpływać

Czernidłak Kołpakowaty i jego wartości oraz zastosowanie

Czernidłak Kopłapakowaty jest grzybem smacznym, jednak jadalne są wyłącznie młode, jeszcze zamknięte owocniki, które są całkowicie białe po przecięciu. Bardzo szybko zaczyna od dołu kapelusza ciemnieć, najpierw na czerwone odcienie i za chwilę na czarne. Trwa to naprawdę szybki, czasem tylko kilka godzin, z tej przyczyny warto zbierać bardzo młode owocniki, które mamy szanse dotransportować do kuchni w stanie do spożycia. I warto zadbać o to, aby przygotować je niezwłocznie, zanim zaczną się rozpływać na czarno.

Całkowicie białe kapelusza można używać do zup, sosów. Są delikatne w smaku, bardzo smaczne, jako panierowane i smażone, jak Czubajki Kanie. Można również młodziutkie owocniki marynować. Kiedyś uznawano że Czernidłak Kołpakowaty ujawnia w połączeniu z alkoholem właściwości trujące. Nie mam pojęcia ile w tym prawdy, osobiście uważam, że alkohol nie służy zdrowiu w większych ilościach, jak również nie zalecam żadnego eksperymentowania jeśli chodzi o połączenie tego grzyba z alkoholem, tak dla pewności.

Czernidłak Kołpakowaty rozpuszczają się
Stare rozpływające się Czernidłaki Kołpakowate

Gatunki podobne do Czernidłaka Kołpakowatego

  • Czernidłak Pospolity (Coprinus atramentarius): grzyb jadalny, nieco mniejszy, o powierzchni kapelusza gładkiej. Czernidłak pospolity, w połączeniu z alkoholem może wywoływać objawy lekkiego zatrucia.

Inne nazwy Czernidłaka Kołpakowatego: bedłka kołpak, kołpak, bedłka atramentowa.

Jeśli znalazłeś inspirację, albo przydatne informacje, to możesz odwdzięczyć się wspierając moją twórczość i  postawić mi wirtualne espresso lub latte, które uwielbiam. To zawsze motywuje, z góry dziękuję 🙂

Przeglądnij galerię zdjęć Czernidłaka Kołpakowatego

Jeśli doceniasz treści, które dla Ciebie przygotowałem, masz możliwość wyrażenia swojego uznania, na przykład poprzez zafundowanie mi symbolicznej, wirtualnej kawy, która niezwykle motywuje do dalszego działania 🙂

  • Post author:
  • Post category:Dary natury

Dodaj komentarz