Borowik Usiatkowany był uważany przez wiele stuleci za po prostu odmianę Borowika Szlachetnego. Sam za młodu tłumaczyłem sobie, że to po prostu Borowik Szlachetny, który z uwagi na aktualne okoliczności potrafi przybierać nieco różną barwę. Kiedy nastały lata 90-te XX wieku nadano tej odmianie nazwę Borowik Usiatkowany i uznano ja za odmienny gatunek.
Borowików w Polsce spotykamy kilkadziesiąt gatunków, warto zatem zapoznać się z charakterystycznymi cechami spotykanych w lesie grzybów. Jeśli to jest maj i spotykasz w lesie pięknego borowika, to rozpatrz, czy to czasem nie jest właśnie Borowik Usiatkowany.
Borowik Usiatkowany - szybka charakterystyka
- łac.: Boletus reticulatus
- okres występowania : V – VIII
Wygląd Borowika Usiatkowanego
Kapelusz: w kolorach od jasnobrązowego do szarobrązowego, ciemnobrązowego, z delikatnym białawym brzegiem. Borowik Usiatkowany jest za młodu półkolisty, wypukły potem poduchowaty.
Powierzchnia kapelusza matowa, gładka lub pomarszczona, zamszowata. Podczas suszy może pękać.
Wymiary kapelusza do około 25 cm średnicy.
Hymenofor: rurki z drobnymi porami w kolorze za młodu białym, białawym później żółtozielonkawym, przy brzegu kapelusza mogą być lekko czerwonawe. Łatwo oddzielają się od miąższu kapelusza, są wycięte zatokowato przy trzonie. Pory nie zmieniają zabarwienia przy uciśnięciu.
Trzon: masywny, pełny, centralnie usytuowany względem kapelusza, za młodu w kształcie bulwiastym, później staje się wysmukły, cylindryczny. Borowik Usiatkowany posiada trzon w kolorach jasnobrązowych do szarobrązowych z wyraźną siateczką na trzonie, większą niż w przypadku Borowika Szlachetnego, zazwyczaj siateczka jest jaśniejsza od trzonu w odcieniach kremowych, ciemniejących z wiekiem i często pokrywa cały trzon. Wymiary trzonu do około 25 cm wysokości i 7 cm średnicy.
Miąższ: jędrny, zwarty, z wiekiem gąbczasty, nie przebarwiający się, pod skórką kapelusza lekko kremowy, jasnobrązowy, czerwonobrązowy.
Zapach: przyjemny. delikatny, a suszu bardzo aromatyczny i grzybowy.
Smak: przyjemny, łagodny, orzechowy.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: tak, dopuszczony do obrotu handlowego w Polsce.
Ochrona gatunkowa w Polsce: nie objęty ochroną prawną.
Wysyp zarodników: jasnooliwkowy.
Sposób odżywiania: mikoryza.
Podłoże: gleba.
Występowanie Borowika Usiatkowanego
Borowik Usiatkowany wyrasta, w sprzyjających warunkach, już w maju i owocnikuje do sierpnia, czasami do września, jest jednym z pierwszych grzybów rurkowych pojawiających się w lasach. Można go spotkać w lasach liściastych pod bukami i dębami, z którymi mikoryzuje lub też w lasach mieszanych. Częściej występuje w niskich partiach podgórskich i w lasach nizinnych pojedynczo lub małych grupkach.
Wartości i zastosowanie Borowika Usiatkowanego
Borowik Usiatkowany jest równie smaczny jak Borowik Szlachetny i dość często mylony przez początkujących grzybiarzy, którzy mają trudności w jednoznacznej identyfikacji gatunku borowika. Aromat Borowika Usiatkowanego, zwłaszcza suszonego potrafi zniewolić, można go przygotowywać na wszelakie sposoby podobnie jak Borowika Szlachetnego. Świetnie nadaje się do duszenia, do sosów, do zup, do farszów, suszenia, marynowania, mrożenia, do gulaszu.
Do niedawna jeszcze uważany był za odmianę Borowika Szlachetnego, dopiero stosunkowo niedawno, bo w latach 90-tych XX wieku nadano mu status odrębnego gatunku. Jest grzybem dopuszczonym do obrotu handlowego w Polsce pod pozycją „Borowik Szlachetny – prawdziwek wszystkie odmiany”.
Gatunki podobne do Borowika Usiatkowanego
- Borowik Szlachetny (Boletus edulis): grzyb jadalny, z drobniejszą siateczką na trzonie, z jaśniejszym trzonem i mniej matowa skórką kapelusza.
- Borowik Sosnowy (Boletus pinophilus): grzyb jadalny, z kapeluszem w odcieniach czerwonobrązowych.
- Goryczak Żółciowy (Tylopilus felleus): grzyb niejadalny, z porami przeważnie różowiejącymi, również z wyraźną siateczką na trzonie, ale z miąższem o smaku bardzo gorzkim.
Inne nazwy Borowika Usiatkowanego: prawdziwek usiatkowany, borowik szlachetny – odmiana usiatkowana.
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec
Jeśli znalazłeś inspoirację, albo przydatne informacje (które zawsze prowadzą do oszczędności finansowych, z czego się cieszę), to możesz owymi korzyściami podzielić się ze mną, wspierając moją twórczość, która też kosztuje spore pieniądze. Kliknij w poniższy link, który da Tobie możliwość odwdzięczenia się i postawienia mi espresso lub latte, które uwielbiam. Z góry dziękuję 🙂
Przeglądnij galerię zdjęć Borowika Usiatkowanego
Drogi Czytelniku, Droga Czytelniczko, Drodzy odwiedzający moją stronę CudnaPolska.pl… Jeśli moim wpisem Was zachęciłem do odwiedzenia tego miejsca, albo zainspirowały Was informacje, które przygotowałem, to w ramach wdzięczności możecie nawet drobną kwotą / wirtualną kawą wesprzeć moją działalność. Utrzymanie sprzętu fotograficznego, drona i serwerów kosztuje niemałą kwotę. Jeśli więc wywołałem w Tobie chęć ruszenia się z przed telewizora, aby pooddychać najzwyczajniej życiem i pragnieniami, to kliknij w poniżczy obrazek, gdzie będziesz mógł odwdzięczyć się za dostarczone informacje i mobilizację do działania. Nawet najmniejsze espresso doda mi sił podczas nocnego przygotowywania materiałów. Wasze wsparcie naprawdę motywuje do jeszcze większego wysiłku.
Z góry dziękuję i cieszę się z Twoich odwiedzin – zapraszam ponownie 🙂
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec - zdjęcia stanowią wyłączną własność intelektualną autora
Pingback: Borowik Szlachetny - gdzie NIE należy zbierać Boletus edulis - Cudna Polska