Pieprznik Jadalny, czyli nasza popularna Kurka, od niepamiętnych czasów wywołuje uśmiech na mojej twarzy, gdy go spotykam w lesie. Pamiętam to uczucie, kiedy pierwszy raz natknąłem się na skupisko kilkudziesięciu pięknych okazów w jednym miejscu, czułem podekscytowanie. Na zielonym mchu intensywna żółć Pieprznika Jadalnego wyglądała po prostu bajecznie.
Po wielu latach, po niezliczonej liczbie wyjść na grzyby teraz wiem, gdzie je z pewnością spotkam, ale nigdy nie zapomnę tego pierwszego wrażenia, do tej pory uczucie to powoduje, że moja twarz przybiera kształt uśmiechu.
Pieprznik Jadalny - szybka charakterystyka
- łac.: Cantharellus cibarius
- okres występowania : VI – X
Wygląd Pieprznika Jadalnego
Kapelusz: kolory, jakie przyjmuje Pieprznik Jadalny, to od jasnożółtego do żółtopomarańczowego, w zależności od wilgoci i podłoża odcienie mogą się różnić. Młode owocniki są wypukłe z gładkim i podwiniętym brzegiem, z czasem przechodzą w formę lejkowatą lekko wklęsłą, a najstarsze stają się pofałdowane, postrzępione. o nieregularnym kształcie.
Powierzchnia kapelusza jest gładka. Jeśli jest sucha, to matowa, a jeśli wilgotna staje się śliska. Owocniki, zwłaszcza dorosłe, w czasie deszczu nasiąkają wilgocią.
Wymiary dorosłych owocników do około 10 cm, choć zdarzają się i większe nazywane potocznie Kurami.
Hymenofor: listewki daleko zbiegające na trzon, nie są regularne, często połączone ze sobą, rozgałęziające się, żyłkowate, są w kolorze kapelusza.
Trzon: w kolorze kapelusza lub nieco jaśniejszy, płynnie w niego przechodzi. Czasem u starszych owocników potrafi się rozstrzępić i powyginać, u młodych jest prosty i cylindryczny. Przeważnie lekko zwężający się ku dołowi. Pełny w środku o gładkiej powierzchni. Względem kapelusza może być krótszy i grubszy, albo węższy i dłuższy, nie ma tutaj reguły.
Miąższ: białawy w odcieniach bladożótych, mięsisty, ale łamliwy, nieco o strukturze włóknistej w trzonie.
Zapach: delikaty, przyjemny, nieco owocowy, owocowo-korzenny.
Smak: młody delikatny, im starszy tym bardziej ostrawy, pieprzny, jest to pozytywna cecha Pieprznika Jadalnego.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: Tak – dopuszczony do obrotu.
Wysyp zarodników: bladożółty.
Występowanie Pieprznika Jadalnego
Pieprznik Jadalny żyje w mikoryzie przeważnie z drzewami iglastymi i tam go najczęściej można spotkać, rzadziej w lasach dębowo-bukowych.
Występuje od czerwca do października, czasami przy innym rozkładzie temperatury w ciągu roku potrafi pojawić się już w maju, albo jeszcze w listopadzie. Nie jest już tak częsty, jak kiedyś, ale nadal występuje gromadnie, czasami po kilkaset owocników w jednym miejscu. Niekiedy, tydzień przed pełnią, kiedy w lesie wilgotno, ale grzybów w lesie skąpo, Pieprznik Jadalny potrafi mile zaskoczyć. Zapewne zauważyłeś na placach targowych sytuacje, kiedy na straganach poza Pieprznikiem Jadalnym nie ma innych grzybów.
Bardzo przyjazny grzyb, jeśli go znajdziesz w czasie tzw. posuchy grzybowej, to potrafi zaskoczyć zbiorem nawet pełnego koszyka.
Wartości i zastosowanie Pieprznika Jadalnego
Pieprznik Jadalny jest grzybem bardzo pospolitym na naszych stołach, w restauracjach. Jest grzybem smacznym, wręcz wybornym. Jest dopuszczony do obrotu, a trwałość owocników powoduje, że jest on bardzo często i bardzo chętnie sprzedawany.
Bardzo rzadko ulega zaczerwieniu.
Można z niego zrobić marynatę octową, można suszyć i zrobić mąkę kurkową po zmieleniu, można robić jajecznicę na kurkach, można dusić w śmietanie. Wszystkie potrawy z Pieprznika Jadalnego smakują wyśmienicie i stosuje się go popularnie w wielu produktach spożywczych.
Robi się nawet nalewki z Kurek, gdyż grzyb ten wykazuje również właściwości prozdrowotne.
Jednak nr 1 wg mnie, to zupa kurkowa, jest po prostu wyśmienita.
Przepis na prostą Zupę Kurkową z koperkiem, nie podaję proporcji składników, gdyż najlepiej zrobić ją na tzw. czuja wg swoich upodobań:
- Pieprzniki Jadalne umyj i pokrój na plasterki, bądź w kostkę, garść młodych i średnich zostaw w całości, świetnie będą dekorowały danie.
- Pokrój 1 cebulę i zeszklij ją na patelni na odrobinie masła, dodaj ząbek czosnku posiekany, dodać umyte grzyby i poddusić kilka minut, aż puszczą soczyście soki.
- Przerzucić wszystko do garnka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i starte na tarce na grubych oczkach 1 lub 2 marchewki.
- Dodać łyżeczkę kurkumy, przyprawić solą, pieprzem i dobrą przyprawą warzywną, uważaj, żeby nie przesadzić, bo ma być smak kurkowy, a nie słony 😉
- Gotować do miękkości, na koniec dodać posiekany koperek i śmietanę 18% do zaprawienia zupy, oczywiście śmietanę wcześniej przed dolaniem do zupy, należy zahartować osobno, ale to wszyscy mistrzowie kuchni wiedzą, jak się robi.
- Wymieszać i delektować się smakiem Zupy Kurkowej.
- Smacznego 🙂
Gatunki podobne do Pieprznika Jadalnego
- Lisówka Pomarańczowa (Hygrophoropsis aurantiaca): grzyb trujący, przez niektórych uważany tylko jako grzyb niejadalny z wierzchu podobny do Pieprznika Jadalnego, jest jednak koloru lekko pomarańczowego, z innymi, w kolorze ciemniejszym pomarańczowym listewkami. Może powodować niedyspozycje żołądkowe.
- Kolczak Obłączasty (Hydnum repandum): grzyb jadalny, z wierzchu, zwłaszcza młode owocniki bardzo przypominają Pieprznika Jadalnego, ma jednak hymenofor w postaci kolców.
- Pieprznik Blady (Cantharellus pallens): grzyb jadalny, często mylony z Pieprznikiem Jadalnym, występuje w lasach liściastych i jest koloru bladożółtego, białawego. Często uważany za odmianę pospolitej Kurki.
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec
Przeglądnij galerię zdjęć Pieprznika Jadalnego
Drogi Czytelniku, Droga Czytelniczko, Drodzy odwiedzający moją stronę CudnaPolska.pl… Jeśli moim wpisem Was zachęciłem do odwiedzenia tego miejsca, albo zainspirowały Was informacje, które przygotowałem, to w ramach wdzięczności możecie nawet drobną kwotą / wirtualną kawą wesprzeć moją działalność. Utrzymanie sprzętu fotograficznego, drona i serwerów kosztuje niemałą kwotę. Jeśli więc wywołałem w Tobie chęć ruszenia się z przed telewizora, aby pooddychać najzwyczajniej życiem i pragnieniami, to kliknij w poniżczy obrazek, gdzie będziesz mógł odwdzięczyć się za dostarczone informacje i mobilizację do działania. Nawet najmniejsze espresso doda mi sił podczas nocnego przygotowywania materiałów. Wasze wsparcie naprawdę motywuje do jeszcze większego wysiłku.
Z góry dziękuję i cieszę się z Twoich odwiedzin – zapraszam ponownie 🙂
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec - zdjęcia stanowią wyłączną własność intelektualną autora
Pingback: Lisówka Pomarańczowa - fałszywa kurka - Cudna Polska
Pingback: Pieprznik Ametystowy - kuzyn Pieprznika Jadalnego czyli Cantharellus amethysteus - Cudna Polska