Opieńka Miodowa to grzyb wyjątkowy, można w kilka chwil z jednego pnia zebrać cały koszyk. Jej jasne ubarwienie pięknie współgra z zielenią.
Opieńka Miodowa - szybka charakterystyka
- łac.: Armillaria mellea
- okres występowania : IX – XI




Wygląd Opieńki Miodowej
Kapelusz: w kolorach od cielistomiodowego, do oliwkowobrązowego. Początkowo półkolisty z podwiniętym brzegiem, z wiekiem staje się łukowaty i później rozpostarty, płaski.
Powierzchnia kapelusza Opieńki Miodowej pokryta jest kosmkami, które można łatwo zetrzeć, zwłaszcza w czasie wilgoci.
Wymiary kapelusza od 3 do 10 cm średnicy.
Hymenofor: blaszki dość gęste, za młodu jasno kremowe, z wiekiem w kolorze ciemno-cielistym, ząbkowato zbiegające na trzon.
Trzon: cylindryczny, centralnie usytuowany względem kapelusza. Długi, często powyginany do 12 cm wysokości i do około 1 cm średnicy. W kolorach od białawokremowego do cielisto-brązowego, ku dołowi ciemniejszy, pokryty delikatnymi ciemniejszymi kosmkami. W starszych owocnikach Opieńki Miodowej trzon staje się twardy. Na trzonie wyraźny, błoniasty pierścień w odcieniach białawych, czasem z żółtawym, cielistym nalotem.
Miąższ: białawy, brązowawy, w kapeluszu miękki, w trzonie twardszy i łykowaty, włóknisty.
Zapach: przyjemny, grzybowy.
Smak: łagodny, delikatnie cierpki.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: TAK, dopuszczony do obrotu handlowego w Polsce.
Ochrona gatunkowa w Polsce: nie objęty ochroną gatunkową.
Wysyp zarodników: biały.
Sposób odżywiania: saprotrof, pasożyt.
Podłoże: drewno.
Gdzie występuje Opieńka Miodowa
Opieńka Miodowa jest mniej popularnym gatunkiem od Opieńki Ciemnej. Owocnikuje od września do listopada w kępkach na pniach drzew liściastych lub na drzewach liściastych, najczęściej pasożytuje na grabach, dębach, brzozach. Może czasami wydawać się wyrastać bezpośrednio z gleby, jako najczęściej pojedyncze owocniki niedaleko siebie, ale pod powierzchnią gleby znajduje się drewno, na którym Opieńka Miodowa owocnikuje.
Opieńka Miodowa i jego wartości oraz zastosowanie
Opieńka Miodowa, jako grzyb smaczny jest bardzo cenionym gatunkiem. Można ja marynować, wówczas wrzuca się młode owocniki razem z trzonami do zalewy octowej. Można dusić, dodawać do sosów, do zup. Pamiętajmy, że z opieńkami jest tak, że wykazuję one lekkie właściwości przytruwające organizm, a toksyny w nim zawarte ulegają rozkładowi podczas obgotowywania, dlatego przez kilkanaście minut należy obgotować, wywar odlać i obgotowane grzyby można dalej przetwarzać.
Jeśli chodzi o starsze owocniki Opieńki Miodowej, które dodajemy do potraw, to używamy wyłącznie kapelusze, gdyż trzony dojrzałych owocników są twarde i łykowate.
Gatunki podobne do Opieńki Miodowej
- Opieńka Ciemna (Armillaria ostoyae): grzyb smaczny, ciemniejsza odmiana opieńki, częstsza.
- Opieńka Żółtawa (Armillaria gallica): grzyb smaczny, w żółtawych, jasnomiodowych odcieniach, rzadsza.
- Łuskwiak Zmienny (Cuehneromyces mutabilis): grzyb jadalny, wyrasta na pniach, nie ma łuseczek na kapeluszu.
- Maślanka Wiązkowa (Hypholoma fasciculare): grzyb trujący, nieprzyjemny w zapachu i z zielonkawymi blaszkami.
Inne nazwy Opieńki Miodowej: podpieniek, bedłka brzozowa.
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec
Jeśli znalazłeś inspirację, albo przydatne informacje, to możesz odwdzięczyć się wspierając moją twórczość i postawić mi wirtualne espresso lub latte, które uwielbiam. To zawsze motywuje, z góry dziękuję 🙂
Przeglądnij galerię zdjęć Opieńki Miodowej
Jeśli doceniasz treści, które dla Ciebie przygotowałem, masz możliwość wyrażenia swojego uznania, na przykład poprzez zafundowanie mi symbolicznej, wirtualnej kawy, która niezwykle motywuje do dalszego działania 🙂
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec - zdjęcia stanowią wyłączną własność intelektualną autora
Pingback: Opieńka Ciemna (Armillaria ostoyae) - największy organizm na świecie - Cudna Polska