Mleczaj Biel – czy warto zbierać Lactarius piperatus

You are currently viewing Mleczaj Biel – czy warto zbierać Lactarius piperatus

Mleczaj Biel nie należy do gatunków grzybów, które są chętnie zbierane przez polskich grzybiarzy, a to z uwagi na nieprzyjemny, ostry smak. Można go zniwelować poprzez czasochłonną obróbkę cieplną i np. solenie tego grzyba, co praktykuje się w niektórych rejonach, również Polski. Jednakże czy warto się trudzić, kiedy można zbierać inne gatunki grzybów znacznie smaczniejszych?

Zwolennicy zbierania Mleczajowca Biela (bo tak od niedawna jest klasyfikowany) i konsumowania tego grzyba mają argument: jest to gatunek, który wyrasta nawet podczas suszy długotrwałej, kiedy innych grzybów po prostu brak w lasach. Nie jest grzybem trującym, a dodatkowo podobno posiada jakieś właściwości antywirusowe, natomiast jest grzybem nieprzyjemnym w smaku, czy warto się interesować tym gatunkiem podczas grzybobrania? Na pewno z uwagi na ciekawy wygląd, ma bardzo gęste blaszki, co czyni Mleczajowca Biela wyjątkowym wizualnie.

Dla mnie Mleczaj Biel pozostaje grzybem niejadalnym.

Mleczaj Biel - szybka charakterystyka

  • łac.: Lactarius piperatus
  • okres występowania : VI – X
niejadalny
lasy liściaste

Wygląd Mleczaja Biela

Kapelusz: w kolorach od białego w młodych owocnikach do lekko szarobiaławego w dojrzałych. Za młodu wypukły szybko środek staje się wklęsły, potem rozpostarty i wklęsły. Brzeg kapelusza podwinięty za młodu, później ta cecha zanika.

Powierzchnia kapelusza sucha, matowa, często z lekko rdzawymi plamkami.

Wymiary kapelusza od 5 do 15 cm średnicy.

Hymenofor: blaszki białawe u młodych okazów, potem biało-kremowe, przyrośnięte do trzonu, lekko na nie zbiegające. Mleczaj Biel posiada blaszki bardzo gęsto rozmieszczone.

Trzon: centralnie usytuowany względem kapelusza, względnie długi, walcowaty lub lekko zwężający się ku dołowi, zwłaszcza na samym dole lekko zwężony. Mleczaj Biel posiada trzon w kolorze białym, jest gładki i matowy, w środku pełny i zwarty. Grubość trzonu do 3 cm średnicy, a wysokość do 8 cm.

Miąższ: twardy, zwarty, ale kruchy w kolorach białych, później staje się nieco zółkniejący. Obficie wydziela białe mleczko, które jest niezmiennie białe przez dłuższy okres czasu. Mleczko Mleczaja Biela jest bardzo ostre w smaku.

Zapach: przyjemny, owocowy.

Smak: ostry, nieprzyjemny.

Dopuszczenie do obrotu w Polsce: nie dopuszczony do obrotu handlowego w Polsce.

Ochrona gatunkowa w Polsce: nie objęty ochroną.

Wysyp zarodników: biały.

Sposób odżywiania: mikoryza.

Podłoże: gleba.

Mleczajowiec Biel rozpostarty owocnik
Dojrzały owocnik Mleczaja Biela
Mleczajowiec Biel blaszki i trzon
Mleczaj Biel posiada gęsto rozmieszczone blaszki
Mleczajowiec Biel przekrój
Przekrój Mleczaja Biela

Występowanie Mleczaja Biela

Mleczaj Biel jest dość częstym gatunkiem, choć znacznie rzadziej występującym w polskich lasach niż Mleczaj Chrząstka. Owocniki pojawiają się od czerwca do października najczęściej w lasach liściastych na glebach wapiennych i gliniastych. Można go spotkać pod bukami, dębami, grabami. Czasami spotykany w lasach mieszanych, jodłowo-bukowych, sosnowo-dębowych lecz najprawdopodobniej i w tym przypadku tworzy mikoryzę z bukami i dębami, stąd pojaw w tych lasach.

Co ciekawe Mleczaj Biel wyrasta nawet w czasie suszy, gdy inne gatunki grzybów z powodu braku wilgoci przestają wypuszczać owocniki.

Mleczajowiec Biel gęste blaszki i mleczko
Mleczaj Biel wydziela obfite, białe mleczko

Wartości i zastosowanie Mleczaja Biela

Mleczaj Biel uznawany jest w Polsce za gatunek niejadalny z uwagi na ostre, piekące mleczko i nieprzyjemny smak. W niektórych państwach Euroazji, ale i w niektórych rejonach Polski istnieje kultura zbierania Mleczaja Biela i przetwarzania go do względnych właściwości jadalnych, np. po wielokrotnym wygotowywaniu i soleniu. Jest to jednak czasochłonna procedura, dlatego też lepiej skupić się na zbieraniu smaczniejszych gatunków grzybów.

Mleczajowiec Biel młody owocnik
Mleczaj Biel wyrasta pod drzewami liściastymi

Gatunki podobne do Mleczaja Biela

  • Mleczaj Zieleniejący (Lactarius glaucescens): grzyb niejadalny,  mleczko przebarwia się na odcienie zielonawe, jest znacznie rzadszy od Mleczaja Biela.
  • Mleczaj Chrząstka (Lactarius vellereus): grzyb niejadalny, dość często spotykany gatunek, miejscami występujący gromadnie, posiada blaszki znacznie rzadziej rozmieszczone od Mleczaja Biela.

Inne nazwy Mleczaja Biela: mleczak, bielak, biały rydz, krowiak biały.

Jeśli znalazłeś inspirację, albo przydatne informacje, to możesz odwdzięczyć się wspierając moją twórczość i  postawić mi wirtualne espresso lub latte, które uwielbiam. To zawsze motywuje, z góry dziękuję 🙂

Przeglądnij galerię zdjęć Mleczaja Biela

Jeśli doceniasz treści, które dla Ciebie przygotowałem, masz możliwość wyrażenia swojego uznania, na przykład poprzez zafundowanie mi symbolicznej, wirtualnej kawy, która niezwykle motywuje do dalszego działania 🙂

Dodaj komentarz