Kapelusz: w odcieniach cielistoliliowych, fioletowawych, bladoszarych, szarofioletowych, szaroniebieskawych, czerwonawych, jest dość zmienna w kolorystyce, ale przeważnie będą to odcienie właśnie fioletowawe, intensywniejsze w czasie wilgoci i bledsze w czasie suszy. Za młodu jest wypukła, dzwoneczkowata, później rozpostarta, a nawet lekko wklęsła, często z tępym garbkiem na środku.
Powierzchnia kapelusza Grzybówki Fioletowawej jest gładka, matowa gdy jest sucha i błyszcząca w czasie wilgoci, na brzegu ciemniejsza z prześwitującymi blaszkami.
Wymiary kapelusza od 1 do 6 cm średnicy.
Hymenofor: blaszki gęste, szerokie, wycięte zatokowato przy trzonie. W kolorach jaśniejszych od kapelusza od białawych, szarobiaławych do szaroliliowych.
Trzon: centralnie usytuowany względem kapelusza, kolorystycznie podobny do kapelusza, jest kruchy i łamliwy, pusty w środku i o gładkiej powierzchni. Długość trzonu od 4 do 10 cm i od 4 do 6 mm średnicy.
Miąższ: od białawego do szarego, wodnisty.
Zapach: rzodkwi.
Smak: rzodkwi.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: nie jest dopuszczony do obrotu handlowego w Polsce.
Ochrona gatunkowa w Polsce: nie objęty ochroną gatunkową.
Wysyp zarodników: biały.
Sposób odżywiania: saprotrof.
Podłoże: gleba.