Twardówka Anyżkowa jest grzybem niezwykłym. Może zdarza się Wam idąc przez las poczuć mocną woń anyżu? Jeśli tak, to rozejrzyjcie się wokół, zwłaszcza przy okolicznych pniach, może uda Wam się ujrzeć ochrowo-cieliste owocniki wyrastające w grupie i pozwijane ze sobą. Zapach Twardówki Anyżkowej jest intensywny i wyczuwalny jest już z dość daleka jeśli chodzi o grzyby, nie zdziw się, gdy poczujesz tę woń, a okaże się, że owocniki wyrastają 5 czy 8 metrów gdzieś z boku.
Twardówka Anyżkowa - szybka charakterystyka
- łac.: Lentinellus cochleatus
- okres występowania : VII – X
Wygląd Twardówki Anyżkowej
Kapelusz: w kolorach ochrowo-żółtych, cielistych, czerwono-brązowych, za młodu w kształcie lejka, zwiniętej tutki, a z wiekiem staje się łopatkowaty, muszelkowaty. Kapelusz Twardówki Anyżkowej jest cienki, chrząstkowaty.
Powierzchnia kapelusza gładka lub lekko pomarszczona. Brzeg kapelusza podwinięty i często pofalowany.
Wymiary kapelusza do 8 cm średnicy
Hymenofor: blaszki stosunkowo gęste o różnej długości daleko zbiegające po trzonie z charakterystycznymi karbowanymi ostrzami (ząbki). W kolorach białawych, białawo-kremowych w młodych owocnikach, a później cieliste, cielisto-różowawe.
Trzon: do 8 cm wysokości i do 10mm grubości, znacznie węższy u dołu. Kolorem u góry podobne do kapelusza, a niżej staje się coraz ciemniejszy do ciemnobrunatnego. W środku przeważnie pusty, lejek bardzo głęboko wchodzi w trzon, co sprawia, że jest on pusty. Powierzchnia trzonu Twardówki Anyżkowej jest pomarszczona jest on twardy i łykowaty, przeważnie niesymetrycznie umiejscowiony względem kapelusza.
Miąższ: łykowaty, skórzasty, z wiekiem coraz twardszy w kolorach od ochrowego do ciemnobrunatnego.
Zapach: intensywny anyżkowy, wyczuwalny już z kilku metrów.
Smak: łagodny, anyżkowy.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: nie dopuszczony do obrotu handlowego w Polsce.
Ochrona gatunkowa w Polsce: Nie objęty ochroną gatunkową.
Wysyp zarodników: biały.
Sposób odżywiania: saprotrof.
Podłoże: drewno.
Występowanie Twardówki Anyżkowej
Twardówka Anyżkowa pojawia się w lasach od lipca do października, wyrasta w kępkach, owocniki często przyrastają do siebie. Jest gatunkiem dość pospolitym, są miejsca, gdzie występuje licznie, spotkać ją można w lasach liściastych i mieszanych, najczęściej na spróchniałych gałązkach, pniach bukowych, ale niekiedy i na drewnie iglastym.
Wyrasta zawsze na obumarłym drewnie, które czasami może leżeć pod ściółką i wówczas wydaje się, że wyrasta z ziemi, ale podłożem nadal jest ukryte drewno, gałązki lub korzenie.
Wartości i zastosowanie Twardówki Anyżkowej
Twardówka Anyżkowa jest to grzybem jadalnym, jednak z uwagi na łykowatość owocników rzadko jest wykorzystywana przez grzybiarzy w celach kulinarnych. Sam mocny zapach anyżku wzbudza w wielu niechęć. Są jednak i tacy, jak na przykład ja, którzy używają tego grzyba jako dodatek przyprawowy do dań grzybowych, do zup, do sosów.
W większych porcjach Twardówka Anyżkowa jest po prostu niezjadliwa z uwagi na swoją łykowatość, można ją pokroić w drobną kosteczkę, aby stała się bardziej użyteczna i dodać do potraw, aby nadać nieco specyficznego aromatu. Czasami również suszę ją, aby później zmielić na mączkę i dodawać do sosów.
Gatunki podobne do Twardówki Anyżkowej
- Twardówka Anyżkowa jest na tyle charakterystyczna i posiada na tyle intensywny zapach anyżku, że nie sposób pomylić ją z innymi gatunkami grzybów.
Inne nazwy Twardówki Anyżkowej: twardówka muszlowata, łyczak muszlowaty, lejkówka muszlowata.
Jeśli znalazłeś inspoirację, albo przydatne informacje (które zawsze prowadzą do oszczędności finansowych, z czego się cieszę), to możesz owymi korzyściami podzielić się ze mną, wspierając moją twórczość, która też kosztuje spore pieniądze. Kliknij w poniższy link, który da Tobie możliwość odwdzięczenia się i postawienia mi espresso lub latte, które uwielbiam. Z góry dziękuję 🙂
Przeglądnij galerię zdjęć Twardówki Anyżkowej
Drogi Czytelniku, Droga Czytelniczko, Drodzy odwiedzający moją stronę CudnaPolska.pl… Jeśli moim wpisem Was zachęciłem do odwiedzenia tego miejsca, albo zainspirowały Was informacje, które przygotowałem, to w ramach wdzięczności możecie nawet drobną kwotą / wirtualną kawą wesprzeć moją działalność. Utrzymanie sprzętu fotograficznego, drona i serwerów kosztuje niemałą kwotę. Jeśli więc wywołałem w Tobie chęć ruszenia się z przed telewizora, aby pooddychać najzwyczajniej życiem i pragnieniami, to kliknij w poniżczy obrazek, gdzie będziesz mógł odwdzięczyć się za dostarczone informacje i mobilizację do działania. Nawet najmniejsze espresso doda mi sił podczas nocnego przygotowywania materiałów. Wasze wsparcie naprawdę motywuje do jeszcze większego wysiłku.
Z góry dziękuję i cieszę się z Twoich odwiedzin – zapraszam ponownie 🙂
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec - zdjęcia stanowią wyłączną własność intelektualną autora