Piaskowiec Modrzak zadziwia mnie od już młodych lat, kiedy przekroiłem go po raz pierwszy, przeraziłem się i nie dowierzałem, że może to być grzyb jadalny. Jak można konsumować atrament?… takie myśli przechodziły mi przez głowę.
Piaskowiec Modrzak - szybka charakterystyka
łac.: Gyroporus cyanescens
okres występowania :VI – X
Wygląd Piaskowca Modrzaka
Kapelusz: w odcieniach od białawego, piaskowego do kremowego, ochrowego. Za młodu półkolisty, później poduchowaty.
Powierzchnia matowa, sucha, włóknista, pilśniowa.
Wymiary kapelusza 3 do 15 cm średnicy.
Hymenofor: rurki Piaskowca Modrzaka są białawe, żółtawe, pory po uciśnięciu natychmiast błękitnieją.
Trzon: centralnie usytuowany względem kapelusza, masywny, w odcieniach kapelusza, często u dołu grubszy i nieco ciemniejszy. Początkowo pełny, później watowaty, podzielony na puste komory wyraźnie widoczne przy przekrojeniu starszych owocników. Wysokość trzonu do 12 cm, średnica do 3 cm.
Miąższ: kruchy, w kapeluszu jędrny, w kolorach od białego do żółtawego. Po przekrojeniu cały owocnik bardzo szybko, intensywnie przebarwia się na niebiesko.
Zapach: słaby.
Smak: łagodny.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: TAK, dopuszczony do obrotu handlowego w Polsce.
Ochrona gatunkowa w Polsce: nie objęty ochroną gatunkową.
Wysyp zarodników: kremowy.
Sposób odżywiania: mikoryza.
Podłoże: gleba.
Gdzie i kiedy występuje Piaskowiec Modrzak
Piaskowiec Modrzak jest grzybem rzadkim i spotkanie go nie należy do łatwych zadań w polskich lasach. Jednak są rejony w kraju, gdzie występuje częściej. Występuje od czerwca do października w lasach liściastych, mieszanych i iglastych, preferuje gleby piaszczyste i widniejsze fragmenty lasów z prześwitami. Spotkasz go w towarzystwie dębów, brzóz, sosen, najczęściej pojedynczo lub kilka owocników.
Piaskowiec Modrzak znajduje się na czerwonej liście grzybów zagrożonych, ale nie podlega ochronie gatunkowej.
Piaskowiec Modrzak i jego wartości oraz zastosowanie
Piaskowiec Modrzak jest grzybem jadalnym, smacznym, dopuszczonym do obrotu handlowego w Polsce. Można go przyrządzać podobnie, jak borowiki, nadaje się do sosów, do zup, do suszenia, do marynat (w marynacie małe owocniki). Suszone zatrzymują niebieskie przebarwienie, które ustępuje przy obróbce termicznej.
Piaskowiec Modrzak zawiera pigment w kolorze niebieskim – gyroporynę, która bardzo szybko reaguje z tlenem i wybarwia mocno jego miąższ. Dawniej używano tego grzyba do barwienia tkanin na niebiesko. Z powodu intensywnego przebarwiania się w niektórych regionach uznawany jest za grzyba trującego, ale warto przełamać granicę niepewności, gdyż Modrzak jest grzybem wartościowym, zawierającym witaminy, białko, minerały, a przy tym jest grzybem smacznym.
Piaskowiec Modrzak to zadziwiający grzyb, raczej nie spotkasz go zaczerwionego. Może robaczki również nie mają zaufania do tak intensywnie przebarwiającego się miąższu.
Gatunki podobne do Piaskowca Modrzaka
Piaskowiec Kasztanowaty (Gyroporus castaneus): grzyb jadalny, w ciemniejszym ubarwieniu, w odcieniach kasztonowych, a miąższ nie przebarwia się.
Krasnoborowik Żonkilowy (Sutorius junquilleus): grzyb jadalny, o ubarwieniu bardziej żółtym, cytrynowym.
Jeśli znalazłeś inspoirację, albo przydatne informacje (które zawsze prowadzą do oszczędności finansowych, z czego się cieszę), to możesz owymi korzyściami podzielić się ze mną, wspierając moją twórczość, która też kosztuje spore pieniądze. Kliknij w poniższy link, który da Tobie możliwość odwdzięczenia się i postawienia mi espresso lub latte, które uwielbiam. Z góry dziękuję 🙂
Przeglądnij galerię zdjęć Piaskowca Modrzaka
Drogi Czytelniku, Droga Czytelniczko, Drodzy odwiedzający moją stronę CudnaPolska.pl… Jeśli moim wpisem Was zachęciłem do odwiedzenia tego miejsca, albo zainspirowały Was informacje, które przygotowałem, to w ramach wdzięczności możecie nawet drobną kwotą / wirtualną kawą wesprzeć moją działalność. Utrzymanie sprzętu fotograficznego, drona i serwerów kosztuje niemałą kwotę. Jeśli więc wywołałem w Tobie chęć ruszenia się z przed telewizora, aby pooddychać najzwyczajniej życiem i pragnieniami, to kliknij w poniżczy obrazek, gdzie będziesz mógł odwdzięczyć się za dostarczone informacje i mobilizację do działania. Nawet najmniejsze espresso doda mi sił podczas nocnego przygotowywania materiałów. Wasze wsparcie naprawdę motywuje do jeszcze większego wysiłku.
Z góry dziękuję i cieszę się z Twoich odwiedzin – zapraszam ponownie 🙂