Piaskowiec Modrzak zadziwia mnie od już młodych lat, kiedy przekroiłem go po raz pierwszy, przeraziłem się i nie dowierzałem, że może to być grzyb jadalny. Jak można konsumować atrament?… takie myśli przechodziły mi przez głowę.
Piaskowiec Modrzak - szybka charakterystyka
- łac.: Gyroporus cyanescens
- okres występowania : VI – X





Wygląd Piaskowca Modrzaka
Kapelusz: w odcieniach od białawego, piaskowego do kremowego, ochrowego. Za młodu półkolisty, później poduchowaty.
Powierzchnia matowa, sucha, włóknista, pilśniowa.
Wymiary kapelusza 3 do 15 cm średnicy.
Hymenofor: rurki Piaskowca Modrzaka są białawe, żółtawe, pory po uciśnięciu natychmiast błękitnieją.
Trzon: centralnie usytuowany względem kapelusza, masywny, w odcieniach kapelusza, często u dołu grubszy i nieco ciemniejszy. Początkowo pełny, później watowaty, podzielony na puste komory wyraźnie widoczne przy przekrojeniu starszych owocników. Wysokość trzonu do 12 cm, średnica do 3 cm.
Miąższ: kruchy, w kapeluszu jędrny, w kolorach od białego do żółtawego. Po przekrojeniu cały owocnik bardzo szybko, intensywnie przebarwia się na niebiesko.
Zapach: słaby.
Smak: łagodny.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: TAK, dopuszczony do obrotu handlowego w Polsce.
Ochrona gatunkowa w Polsce: nie objęty ochroną gatunkową.
Wysyp zarodników: kremowy.
Sposób odżywiania: mikoryza.
Podłoże: gleba.
Gdzie i kiedy występuje Piaskowiec Modrzak
Piaskowiec Modrzak jest grzybem rzadkim i spotkanie go nie należy do łatwych zadań w polskich lasach. Jednak są rejony w kraju, gdzie występuje częściej. Występuje od czerwca do października w lasach liściastych, mieszanych i iglastych, preferuje gleby piaszczyste i widniejsze fragmenty lasów z prześwitami. Spotkasz go w towarzystwie dębów, brzóz, sosen, najczęściej pojedynczo lub kilka owocników.
Piaskowiec Modrzak znajduje się na czerwonej liście grzybów zagrożonych, ale nie podlega ochronie gatunkowej.
Piaskowiec Modrzak i jego wartości oraz zastosowanie
Piaskowiec Modrzak jest grzybem jadalnym, smacznym, dopuszczonym do obrotu handlowego w Polsce. Można go przyrządzać podobnie, jak borowiki, nadaje się do sosów, do zup, do suszenia, do marynat (w marynacie małe owocniki). Suszone zatrzymują niebieskie przebarwienie, które ustępuje przy obróbce termicznej.
Piaskowiec Modrzak zawiera pigment w kolorze niebieskim – gyroporynę, która bardzo szybko reaguje z tlenem i wybarwia mocno jego miąższ. Dawniej używano tego grzyba do barwienia tkanin na niebiesko. Z powodu intensywnego przebarwiania się w niektórych regionach uznawany jest za grzyba trującego, ale warto przełamać granicę niepewności, gdyż Modrzak jest grzybem wartościowym, zawierającym witaminy, białko, minerały, a przy tym jest grzybem smacznym.
Piaskowiec Modrzak to zadziwiający grzyb, raczej nie spotkasz go zaczerwionego. Może robaczki również nie mają zaufania do tak intensywnie przebarwiającego się miąższu.
Gatunki podobne do Piaskowca Modrzaka
- Piaskowiec Kasztanowaty (Gyroporus castaneus): grzyb jadalny, w ciemniejszym ubarwieniu, w odcieniach kasztonowych, a miąższ nie przebarwia się.
- Krasnoborowik Żonkilowy (Sutorius junquilleus): grzyb jadalny, o ubarwieniu bardziej żółtym, cytrynowym.
Inne nazwy Piaskowca Modrzaka: siniec, siniak, zajączek siniejący, modrak, mechowik siniak, maślak modrzak, modrak, grzyb piaskowy, gniewak, borowik siny, grzyb atramentowiec.
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec
Jeśli znalazłeś inspirację, albo przydatne informacje, to możesz odwdzięczyć się wspierając moją twórczość i postawić mi wirtualne espresso lub latte, które uwielbiam. To zawsze motywuje, z góry dziękuję 🙂
Przeglądnij galerię zdjęć Piaskowca Modrzaka
Jeśli doceniasz treści, które dla Ciebie przygotowałem, masz możliwość wyrażenia swojego uznania, na przykład poprzez zafundowanie mi symbolicznej, wirtualnej kawy, która niezwykle motywuje do dalszego działania 🙂
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec - zdjęcia stanowią wyłączną własność intelektualną autora