Mleczaj Wełnianka mylony jest przez mniej doświadczonych grzybiarzy z Mleczajem Rydzem. Zdarza się, że oba gatunki rosną w sąsiedztwie jeśli mamy do czynienia z mieszanym lasem, gdzie występują zarówno brzozy, jak i sosny. Choć Mleczaj Wełnianka ma bardzo piekące mleczko i może wywoływać nieprzyjemne dolegliwości, to w niektórych krajach istnieją sposoby na ich przetwarzanie. Zawsze zastanawiam się czy warto, kiedy możemy po prostu nazbierać sobie smaczniejszych gatunków pełny koszyk.
Mleczaj Wełnianka - szybka charakterystyka
- łac.: Lactarius torminosus
- okres występowania : VII – XI



Wygląd Mleczaja Wełnianki
Kapelusz: w odcieniach cielisto-ceglasty, pomarańczowo-różowych, z wyraźnym, koncentrycznym strefowaniem. Za młodu wypukły, później staje się płaski, z wgłębieniem pośrodku, a na starość wklęsły, lejkowaty. Brzeg kapelusza młodego Mleczaja Wełnianki jest mocno podwinięty z charakterystycznymi wełnianymi kłaczkami zwłaszcza na brzegu kapelusza. W młodych owocnikach klaczki zakrywają blaszki.
Powierzchnia kapelusza włóknista, pilśniowa, w czasie wilgoci staje się śliska i lepka.
Wymiary kapelusza Mleczaja Wełnianki wahają się w granicach od 4 do 12 cm średnicy.
Hymenofor: blaszki wąskie, gęste, rozwidlone z krótszymi blaszkami różnej długości, lekko zbiegające na trzon. Białe z wiekiem kremowe, kremowo-różowe.
Trzon: centralnie usytuowany względem kapelusza, cylindryczny do 10 cm wysokości i do 3 cm średnicy, w środku za młodu pełny, szybko staje się pusty. Powierzchnia gładka w kolorach kremowo-ochrowych, czasami z różowawym odcieniem i różowawymi plamkami.
Miąższ: białawy z delikatnym odcieniem różowawym, w trzonie nieco ciemniejszy. Twardy, jędrny, w trzonie kruchy i łamliwy. Po uszkodzeniu, przekrojeniu jest niezmienny, obficie wydziela ostro piekące, białe mleczko.
Zapach: słaby kwaskowato-owocowy, terpentynowy.
Smak: ostry, piekący.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: nie jest dopuszczony do obrotu handlowego w Polsce.
Ochrona gatunkowa w Polsce: nie objęty ochroną gatunkową.
Wysyp zarodników: kremowy.
Sposób odżywiania: mikoryza.
Podłoże: gleba.
Gdzie i kiedy występuje Mleczaj Wełnianka
Mleczaj Wełnianka i jego wartości oraz zastosowanie
Mleczaj Wełnianka przez jednych jest klasyfikowany jako grzyb niejadalny, a przez innych jako trujący. Ja również klasyfikuję go jako gatunek trujący. Poza ostrym mleczkiem cechuje go również zawartość związków wywołujących przy spożyciu zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Objawami zatrucia tym grzybem są biegunka, wymioty, mdłości.
Mimo to w niektórych krajach Mleczaj Wełnianka jest zbierany i przetwarzany. Po długim wymoczeniu go w wodzie i kilkukrotnym obgotowaniu podobno grzyby te pozbawiane są ostrego smaku i właściwości przytruwających organizm ludzki. Tak przygotowane owocniki podobno można zakisić. Jednak nie znam osobiście nikogo, kto praktykowałby z Mleczajem Wełnianką. Wszyscy zgodnie twierdzą, że jest sporo gatunków smacznych w lasach i nie czuje nikt potrzeby sięgać po takie praktyki.
Gatunki podobne do Mleczaja Wełnianki
- Mleczaj Rydz (Lactarius deliciosus): grzyb jadalny, bez wełnianych kosmków na kapeluszu, mleczko pomarańczowe, występuje w towarzystwie sosen.
- Mleczaj Omszony (Lactarius pubescens): grzyb niejadalny, bledszy, występuje w towarzystwie brzóz.
Inne nazwy Mleczaja Wełnianki: rydz trujący, kosmaty, fałszywy, psi, bawełnianka, bedłka wełnianka, kosmal, kudłatka, wełniak, jelonek, bedłka rydzowa.
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec
Jeśli znalazłeś inspirację, albo przydatne informacje, to możesz odwdzięczyć się wspierając moją twórczość i postawić mi wirtualne espresso lub latte, które uwielbiam. To zawsze motywuje, z góry dziękuję 🙂
Przeglądnij galerię zdjęć Mleczaja Wełnianki
Jeśli doceniasz treści, które dla Ciebie przygotowałem, masz możliwość wyrażenia swojego uznania, na przykład poprzez zafundowanie mi symbolicznej, wirtualnej kawy, która niezwykle motywuje do dalszego działania 🙂
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec - zdjęcia stanowią wyłączną własność intelektualną autora