Lisówka Pomarańczowa nazywana jest potocznie fałszywą kurką. Co roku w programach telewizyjnych, na forach internetowych pokazywane jest zestawienie dwóch gatunków grzybów: Pieprznika Jadalnego i Lisówki Pomarańczowej. Pierwszy jest oczywiście jadalny, natomiast Lisówkę Pomarańczową oznacza się, jako trującą. Początkujący grzybiarze mogą mieć trudności z rozróżnieniem, jeśli Lisówka akurat przypomina popularną Kurkę, trzeba pamiętać, że potrafi ona bardziej lub mniej przypominać Pieprznika Jadalnego.
Jak rozpoznać, czym się różni i czy jest tak bardzo groźna dla zdrowia, o tym poniżej.
Lisówka Pomarańczowa - szybka charakterystyka
- łac.: Hygrophoropsis aurantiac
- okres występowania : IX – XI
Wygląd Lisówki Pomarańczowej
Kapelusz: w kolorach żółtopomarańczowych, pomarańczowych, czerwonopomarańczowych. Często z jaśniejszym brzegiem i ciemniejszym środkiem. Młode owocniki Lisówki Pomarańczowej wypukłe lub płaskie z podwiniętym brzegiem. Starsze płaskie do wklęsłego i lejkowatego z brzegiem pofałdowanym.
Powierzchnia kapelusza sucha i matowa lekko zamszowata. W czasie suszy staje się pomarszczona.
Wymiary kapelusza do około 8 cm średnicy.
Hymenofor: blaszki gęste i cienkie, widlasto rozgałęziające się. W kolorach żywo pomarańczowych, żółtopomarańczowych, z wiekiem nieco blednące. Blaszki Lisówki Pomarańczowej zbiegające na trzon.
Trzon: centralnie usytuowany względem kapelusza, jednak czasami jest przesunięty na bok. Barwy kapelusza, może być bledszy lub bardziej intensywny. Stosunkowo cienki, pełny w środku.
Miąższ: w kolorze żółtawym, bladopomarańczowym, kremowym, miekki, włóknisty, niezmienny.
Zapach: nieokreślony.
Smak: łagodny, lekko gorzkawy.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: nie dopuszczony do obrotu. Grzyb niejadalny.
Ochrona gatunkowa w Polsce: nie podlega ochronie.
Wysyp zarodników: kremowy.
Sposób odżywiania: saprotrof.
Podłoże: gleba.
Występowanie Lisówki Pomrańczowej
Lisówka Pomarańczowa jest grzybem typowo jesiennym, występuje od września do listopada w lasach iglastych oraz mieszanych. Jest dość pospolita, choć w niektórych rejonach Polski jest rzadkim gatunkiem. Bardzo dużo spotykam jej w okolicach Olkusza. Wyrasta na ściółce, wśród mchu, w igliwiu, na drewnie próchniejącym. Jeśli już wyrasta, to najczęściej w mniejszych lub większych grupach.
Wartości i zastosowanie Lisówki Pomarańczowej
Lisówka Pomarańczowa jest grzybem niejadalnym. Przez niektórych uznawana za grzyb trujący, powodujący zaburzenia żołądkowo-jelitowe przy spożyciu większej ilości. Zawiera arabitol powodujący niedyspozycje ze strony układu pokarmowego, może również wywołać biegunkę.
Jest często porównywana jako grzyb trujący w zestawieniu porównawczym z Pieprznikiem Jadalnym, czyli popularną Kurką. Warto zaznajomić się z oboma gatunkami, których rozróżnienie może być kłopotliwe u początkujących grzybiarzy.
Gatunki podobne do Lisówki Pomarańczowej
- Pieprznik Jadalny (Cantharellus cibarius): grzyb jadalny, pospolita kurka, o żółtym zabarwieniu i żółtych listewkach pod kapeluszem, występuje czasami w towarzystwie Lisówki Pomarańczowej.
- Pieprznik Pomarańczowy (Cantharellus friesii): grzyb jadalny, w odcieniach żółtopomarańczowych, często uznawany za Pieprznika Jadalnego.
- Kielichowiec Pomarańczowy (Omphalotus olearius): grzyb trujący, powodujący silne zaburzenia żołądkowe. W odcieniach żółtopomarańczowych. Gatunek ciepłolubny, występujący w południowej Europie, jednak ocieplenie klimatu powoduje, że zarodniki migrują na północ. W 2020 roku podobno zlokalizowano pierwsze stanowisko tego grzyba w Polsce w Powiecie Lubelskim.
Inne nazwy Lisówki Pomarańczowej: fałszywa kurka, kurka jadowita, kurka trująca, lejkówka pomarańczowa, fałszywa kurzajka, fałszywa liszka.
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec
Przeglądnij galerię zdjęć Lisówki Pomarańczowej
Drogi Czytelniku, Droga Czytelniczko, Drodzy odwiedzający moją stronę CudnaPolska.pl… Jeśli moim wpisem Was zachęciłem do odwiedzenia tego miejsca, albo zainspirowały Was informacje, które przygotowałem, to w ramach wdzięczności możecie nawet drobną kwotą / wirtualną kawą wesprzeć moją działalność. Utrzymanie sprzętu fotograficznego, drona i serwerów kosztuje niemałą kwotę. Jeśli więc wywołałem w Tobie chęć ruszenia się z przed telewizora, aby pooddychać najzwyczajniej życiem i pragnieniami, to kliknij w poniżczy obrazek, gdzie będziesz mógł odwdzięczyć się za dostarczone informacje i mobilizację do działania. Nawet najmniejsze espresso doda mi sił podczas nocnego przygotowywania materiałów. Wasze wsparcie naprawdę motywuje do jeszcze większego wysiłku.
Z góry dziękuję i cieszę się z Twoich odwiedzin – zapraszam ponownie 🙂
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec - zdjęcia stanowią wyłączną własność intelektualną autora
Pingback: Pieprznik Jadalny - smaczna pospolita kurka - Cudna Polska