Muchomor Cytrynowy to popularna ozdoba naszych lasów jesienią. Nie należy do silnie trujących grzybów, jednak istnieje możliwość pomylenia go ze śmiertelnie trującymi gatunkami muchomorów.
Muchomor Cytrynowy - szybka charakterystyka
- łac.: Amanita citrina
- okres występowania : VII – XI




Wygląd Muchomora Cytrynowego
Kapelusz: w odcieniach cytrynowożółtych, bladożółtych, czasem biały u odmiany albinotycznej. Za młodu półkolisty, później łukowaty, na starość płaski lub lekko wklęsły.
Powierzchnia kapelusz Muchomora Cytrynowego w czasie wilgoci staje się lepka, z stosunkowo grubymi, nieregularnie rozmieszczonymi, filcowatymi łatkami (szczątkami osłony) w odcieniach białawych, białocytrynowych, które z wiekiem ciemnieją, żółkną, brązowieją. Łatki te łatwo schodzą z powierzchni kapelusza.
Wymiary kapelusza od 5 do 10 cm średnicy.
Hymenofor: blaszki białawe do bladożółtawych, miękkie, gęste, szerokie, wybrzuszone, nie przyrośnięte do trzonu.
Trzon: centralnie usytuowany względem kapelusza, wysokości od 5 do 15 cm i 1 do 2 cm średnicy. W kolorach od białawego do bladożółtawego z delikatnym wzorkiem zygzakowatym. Wysmukły, w górnej części nieco zwężony, za młodu pełny, z wiekiem częściowo pusty. U podstawy z dużą bulwą owiniętą przyrośniętą pochwą z ostrym kantem, ale bez znacznych strzępek po pochwie. Brak luźnej pochwy. W górnej części trzonu Muchomor Cytrynowy posiada zwisający pierścień, w kolorach trzonu od białego do żółtawego, przeważnie gładki, jednak czasem zdarza się karbowany pierścień.
Miąższ: biały, nie przebarwia się po uszkodzeniu.
Zapach: surowych ziemniaków.
Smak: nieprzyjemny.
Dopuszczenie do obrotu w Polsce: nie jest dopuszczony do obrotu handlowego w Polsce.
Ochrona gatunkowa w Polsce: nie objęty ochroną gatunkową.
Wysyp zarodników: biały.
Sposób odżywiania: mikoryza.
Podłoże: gleba.
Gdzie i kiedy występuje Muchomor Cytrynowy
Muchomor Cytrynowy jest grzybem bardzo pospolitym, owocniki można w lasach podziwiać od lipca do listopada. Preferuje podłoże kwaśne i piaszczyste. Wyrasta pojedynczo, w grupach lub masowo. Tworzy mikoryzę z wieloma gatunkami drzew, można go spotkać w towarzystwie sosen, świerków, buków, dębów, grabów, brzóz.
Muchomor Cytrynowy i jego wartości oraz zastosowanie
Muchomor Cytrynowy przez wielu klasyfikowany jest jako grzyb niejadalny. Ja klasyfikuje go jako trujący i tak też niektóre źródła podają, zawiera substancje, które przy spożyciu na surowo mogą wywołać poważne komplikacje. Podobno toksyczne właściwości traci podczas obróbki termicznej, natomiast z uwagi na nieprzyjemny zapach i smak, nie nadaje się do przetwarzania.
Jedną z substancji zawartych w tym grzybie jest bufotenina, która występuje w jadzie niektórych gatunków ropuch. Powoduje ona przyspieszenie bicia serca, zaburzenia równowagi, zawroty głowy, również rozkłada się przy obróbce termicznej.
Odradzam jakikolwiek eksperymenty z Muchomorem Cytrynowym, z uwagi nie tylko na nieprzyjemne doznania smakowe, zapachowe, toksyczne, ale przede wszystkim na możliwość pomylenia z innymi, już śmiertelnie trującymi muchomorami.
Gatunki podobne do Muchomora Cytrynowego
- Muchomor Sromotnikowy (Amanita phalloides): grzyb śmiertelnie trujący, w odcieniach kapelusza oliwkowych, żółto-zielonawych, zazwyczaj gładki, zapach słodkawy.
- Muchomor Wiosenny (Amanita verna): grzyb śmiertelnie trujący, kolor kapelusza biały, zazwyczaj gładki, zapach słodkawy.
Inne nazwy Muchomora Cytrynowego: muchomor płowy, bulwiasty, żółty, muchar, muchoraj, sromotnik cytrynowy.
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec
Jeśli znalazłeś inspirację, albo przydatne informacje, to możesz odwdzięczyć się wspierając moją twórczość i postawić mi wirtualne espresso lub latte, które uwielbiam. To zawsze motywuje, z góry dziękuję 🙂
Przeglądnij galerię zdjęć Muchomora Cytrynowego
Jeśli doceniasz treści, które dla Ciebie przygotowałem, masz możliwość wyrażenia swojego uznania, na przykład poprzez zafundowanie mi symbolicznej, wirtualnej kawy, która niezwykle motywuje do dalszego działania 🙂
© CudnaPolska.pl - Adam Chowaniec - zdjęcia stanowią wyłączną własność intelektualną autora